Begin december krijgen jonge coureurs de kans om drie dagen op Jerez te testen. Force India maakt van de gelegenheid gebruik om de Engelse coureur Paul di Resta en regerend Indy Lights-kampioen JR Hildebrand in te zetten.Door het testverbod is er voor jonge, aanstormende coureurs nauwelijks nog gelegenheid om te testen voor Formule 1-teams. Om die talenten toch de mogelijkheid te geven zich van hun beste kant te laten zien, heeft de FIA een uitzondering gemaakt. Volgende week wordt er van 1 tot en met 3 december getest op het Spaanse Jerez.

De keuze voor de 23-jarige Di Resta en de 21-jarige Hildebrand werd gemaakt nadat het duo het beste voor de dag kwam in de simulator van het team. De keuze voor Di Resta is op zich niet zo verwonderlijk. Hij is al jaren een Mercedes-protegé in de DTM. Gezien Force India’s samenwerking met McLaren een logische keuze dus.

Di Resta kende bovendien een goed seizoen. Hij eindigde dit jaar als derde in het DTM-kampioenschap. Hij won in 2004 het prestigieuze McLaren Autosport BRDC Young Driver of the Year Award voor opkomend, jong Brits racetalent.

Hildebrand is wellicht wat minder bekend. Afkomstig uit Californië, maakte hij veel indruk door het Indy Lights-kampioenschap te winnen, wat gezien wordt als het voorportaal van de Indycar.

Teameigenaar Vijay Mallya is tevreden met de keuze voor deze twee coureurs. “We zijn blij dat Paul en JR voor ons in actie komen tijdens de test in Jerez. Beide coureurs presteerden fantastisch in de simulator, we twijfelen dan ook niet om ze in een echte Formule 1-auto te zetten.”

Het team zal de prestaties van de rookies nauwgezet inde gaten houden. “Als ze goed presteren, en we hebben daar alle vertrouwen in, gaan we kijken of ze een permanente rol bij het team kunnen innemen voor 2010. Mogelijk als test- en reservecoureur”, aldus Mallya.

“Als een jong team zoeken we naar coureurs die met ons mee kunnen groeien. Zoals we altijd hebben gezegd, is nationaliteit niet de belangrijkste selectiecriteria. Dat is talent en toewijding en we hebben genoeg gezien van deze twee jongens om ervan overtuigd te zijn dat het bij hen wel goed zit.”

Voor Paul di Resta is het overigens niet de eerste keer dat hij achter het stuur van een Formule 1-auto kruipt. Eerder al mocht hij als beloning voor het winnen van McLaren Autosport BRDC Young Driver of the Year Award een McLaren testen.

Di Resta: “Het is geweldig dat ik voor Force India mag testen. Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst getest heb in een Formule 1-auto, maar ik heb hard gewerkt in de simulator. Ik heb er vertrouwen in dat ik rap op snelheid ben. Het is een spannende kans voor mij omdat de Formule 1 altijd een droom geweest is en hiermee ben ik weer een stapje dichterbij gekomen. Ik heb realistisch genoeg om te beseffen dat ik veel te bewijzen heb, maar dit is hopelijk het begin van een mooie toekomst bij Force India.”

Ook Hildebrand is blij. “Ik ben in de wolken dat ik in de Formule 1 mag testen. Ik heb zoveel gehoord over de prestatie van de auto’s en het kan niet anders dat ze sneller en agressiever reageren dan alle racewagens waar ik tot nu toe in gereden heb. Het is een grote uitdaging, maar ik ben er klaar voor.”

LV