Toyota maakt mogelijk een doorstart als Servisch team. De Serviër Zoran Stefanovich is geïnteresseerd in overname van de tekeningen voor de Toyota van 2010, de motoren en de inventaris van de fabriek in Keulen en wil onder de naam ‘Stefan Grand Prix’ in 2010 deelnemen.Zoran Stefanovich, eigenaar van een bedrijf dat militaire technologieën produceert, staat te trappelen om in de Formule 1 te stappen, meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Omdat startplaatsen zeldzaam zijn in de Formule 1, is een overname van een bestaand team de eenvoudigste mogelijkheid.

Toyota heeft, voordat het moederbedrijf besloot te stoppen met het Formule 1-project, immers het Concorde Verdrag getekend, waarmee het zich tot 2012 aan de Formule 1 verbindt.

Stefanovich zou, als de overname doorgaat, de tekeningen van de auto voor volgend jaar (de TF110) overnemen, evenals de startplaats en bovendien gebruik gaan maken van het personeel en de faciliteiten in Keulen. Daarnaast zou Toyota het team van motoren blijven voorzien. Toyota heeft nog ongeveer 40 motoren op voorraad.

De Serviër wil twee jaar lang gebruik maken van de faciliteiten in Keulen, alvorens het team volledig over te plaatsen naar Servië.

De onderhandelingen zijn in al vergaande fase. Zo zou Toyota-protegé Kamui Kobayashi in beeld zijn als een van de twee coureurs. De Japanner is overigens ook in gesprek met Renault en Sauber.

Voor Toyota is het verkopen van het team mogelijk de goedkoopste oplossing. Niet alleen hoeven ze op die manier niet langer zorg te dragen voor het personeel, ze hoeven zich ook niet tegenover de FIA te verantwoorden. Want het verbreken van het Concorde Verdrag kost het Japanse team naar verluidt 150 miljoen dollar.

Voor Sauber zou de overname slecht nieuws zijn. Door het terugtrekken van BMW wacht de renstal nog op de toewijzing van een startplaats. Als eerste reserve zou het team de plek van Toyota kunnen innemen. Maakt Toyota als ‘Stefan Grand Prix’ een doorstart dan moeten alle teams instemmen met het toewijzen van een veertiende startplaats aan Sauber. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat dat ook gebeurt.

LV