Sebastian Vettel heeft een reprimande gekregen omdat hij na afloop van de Grand Prix van India niet direct naar parc ferme is gereden, maar eerst het publiek nog even trakteerde op donuts.

De traktatie kostte Red Bull bovendien 25.000 euro. Het team kreeg de boete opgelegd omdat het Vettel onvoldoende had opgedragen om meteen terug te keren naar het rennerskwartier. Volgens de regels moeten coureurs na het passeren van de finishvlag ‘zonder onnodige vertraging’ naar parc ferme rijden. 

De autosportbond begrijpt dat er ‘buitengewone omstandigheden’ waren, namelijk het winnen van de wereldtitel, en legt daarom geen zwaardere sanctie op, maar kan de stunt van Vettel die door het publiek zeer werd gewaardeerd niet helemaal onbestraft laten om het in de toekomst niet uit de hand te laten lopen. Het zal Vettel en Red Bull waarschijnlijk een zorg zijn. 

Vettel liet na de race weten dat hij wist dat hij de regels overtrad. “Het was niet iets dat ik vooraf had gepland”, zei hij. “Mijn engineer zei dat ik de gebruikelijke procedure moest volgen, maar dit keer vond ik het gerechtvaardigd om even buiten het boekje te gaan.”

Ook Red Bull-teambaas Christian Horner had wel verwacht dat Vettel zich bij de wedstrijdleiding zou moeten melden. “Hij zal wel een tik op de vingers krijgen”, aldus Horner. “Maar hopelijk blijft het daarbij, want het is juist goed voor de Formule 1 om de winst van een wereldtitel te vieren met wat uitbundig gedrag.”