Dertig miljoen euro, daarmee gaat zijn opstap naar een Williams-zitje naar verluidt gepaard. Maar Lance Stroll wijst erop dat hij meer met zich meebrengt, zoals een Formule 3-titel. “Ik verdien deze kans.”

Dat vertelt de nieuwe teamgenoot van Valtteri Bottas, al weet Stroll dat hij nooit iedereen zal overtuigen. “Iedereen heeft een mening, daar kan ik niks aan veranderen. Ik kom uit een rijke familie, dat zal ik niet ontkennen, maar ik geloof wel dat ik deze kans verdien.”

“Ik heb immers elk kampioenschap gewonnen waar ik aan mee heb gedaan in de eenzitters”, stipt de coureur aan die in 2014 het Italiaans Formule 4-kampioenschap won, in 2015 de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland en in 2016 – na een debuutseizoen waarin hij als vijfde finishte – het Europees Kampioenschap Formule 3.

“Door het nieuwe superlicentiesysteem van de FIA, kun je je bovendien niet zomaar in de Formule 1 inkopen. Je moet je echt bewijzen”, vervolgt de achttienjarige Canadees, doelend op het tegenwoordig van kracht zijnde puntensysteem waarmee coureurs een licentie moeten verdienen door punten te scoren in de opstapklassen.

“Wanneer ik kan bewijzen dat ik hier niet alleen zit vanwege het geld, vind ik lastig om te zeggen. Dat hangt immers ook af van hoe alles op zijn plek valt, maar ik maak me alleen maar druk om waar ik invloed op heb. Ik heb erg veel zin in komend seizoen en ben erg blij dat ik er volgend jaar bij ben.”