Adrian Newey is zeer onder de indruk van Sebastian Vettel, de coureur die gisteren voor de vierde keer op rij in een door Newey ontworpen Red Bull-bolide wereldkampioen werd.

Red Bulls technisch directeur toont zich in gesprek met Autosport zeer onder de indruk van Vettel, die in de ogen van Newey een ‘enorm complete coureur is geworden’. “In 2009 en 2010 kon je al zien dat hij erg veel pure snelheid had, maar hij was toen nog echt een ruwe diamant. Hij haalde soms wat ondoordachte acties uit, maar inmiddels is hij ongelofelijk compleet als coureur.”

“De kritiek die vroeger nog wel eens op Sebastian werd gegeven, dat hij niet kan inhalen en alleen kan winnen als hij van pole vertrekt en onbedreigd naar de zege kan rijden, is écht niet meer van toepassing”, vindt Newey. “Sebastian heeft nu geen minpunten meer.”

Nadenken
Volgens Newey is Vettels vermogen om alles wat hij achter het stuur meemaakt ’te verwerken’ en iets op te steken van elke keer dat hij in de auto aan het werk is. “Dat is iets wat hij gemeen heeft met alle topcoureurs met wie ik heb gewerkt”, verklaart Newey.

“Bij alle echte toppers zie je namelijk dat ze in staat zijn om na te denken over wat ze doen terwijl ze aan het rijden zijn en daarnaast ook als ze uit de auto zijn gestapt nog ontzettend goed weten wat zich allemaal in de cockpit heeft afgespeeld.”

“Ik denk dat dit deze coureurs aan de ene kant in staat stelt om hun race veel beter te plannen en ze aan de andere kant na afloop de mogelijkheid geeft om alles in detail te analyseren en er wat van op te steken. Bij Sebastian zie je dat ook continu, je krijgt van hem echt de indruk dat hij elke keer dat hij in de auto stapt weer wat heeft bijgeleerd sinds de laatste keer dat hij in de auto heeft gezeten.”