2018 is een rampseizoen geweest voor Williams, maar ‘vreemd genoeg ook een goed jaar’, zegt technisch directeur Paddy Lowe.

“Dit jaar heeft ons namelijk ook veel inzicht en motivatie gegeven om flink wat te veranderen aan hoe we dingen hier doen”, verduidelijkt Williams’ technisch opperhoofd dat in gesprek met Autosport.

“Dat we als tiende (en laatste, red.) zijn geëindigd bij de teams heeft de aandacht van veel mensen hier er wel op gevestigd dat ons veel werk te doen staat”, vervolgt Lowe.

“Het gaat daarbij ook niet om triviale zaken, niet alleen om kleine dingen. Het gaat om grote, substantiële zaken die bij dit team moeten veranderen om terug te keren aan de top.”

Lowe (rechts) met adjunct-teambaas Claire Williams.

Volgens Lowe, die sinds begin 2017 in dienst is van Williams, is dit een instelling die ‘lang niet heeft bestaan’ binnen het team uit Grove, of misschien wel nooit: “Maar het is wel de mindset die nu nodig is.”

Lowe erkent daarbij dat het voor een traditieteam als Williams wellicht niet eenvoudig is het over een andere boeg te gooien: “Want hoe mooi de geschiedenis ook is, het kan ook een last zijn”, weet hij.

“Met ervaring komt soms namelijk ook een onvermogen om te overwegen dingen te veranderen, maar de Formule 1 ontwikkelt zich als sport razendsnel”, zo benadrukt hij dat Williams zich als team moet blijven ontwikkelen.

“Je moet blijven moderniseren, dingen op professioneel en technisch vlak anders willen doen, anders glij je af. Williams moet dus veel veranderen, en dit jaar heeft de noodzaak daarvan wel duidelijk gemaakt voor iedereen hier.”

Williams’ FW41 was in handen van Sergej Sirotkin en Lance Stroll slechts goed voor zeven punten.