Meer dan een half miljoen mensen nemen dit jaar weer plaats op de tribunes bij het grootste racespektakel ter wereld, de Indianapolis 500. Op zondag 29 mei wordt voor de 89e keer de race op de beroemde Indianapolis Motor Speedway verreden. RTL5 zendt de race in zijn geheel rechtstreeks uit.


Het commentaar bij de rechtstreekse beelden vanuit Amerika is van Allard Kalff. Door de jaren heen stonden grote namen aan de start van de Indy 500, zoals oud Formule 1-coureurs Jackie Stewart, Jim Clark, Graham Hill, Mario Andretti, Nelson Piquet, Emerson Fittipaldi, Eddie Cheever en Nigel Mansell. Ook de huidige McLaren-coureur Juan Pablo Montoya stond in 2000 aan de start van de Indy 500, die hij vervolgens ook won. Ook dit jaar is het deelnemersveld weer ijzersterk. Opmerkelijk is de inschrijving van twee wagens van het Newman/Haas-team. Normaal gesproken rijden deze bolides in de Champ Car World Series, maar voor de Indy 500 maakt het team een uitzondering. Achter het stuur zitten de vaste rijders Sébastien Bourdais en Bruno Junqueira. Bij de nieuwkomers zit ook een opvallende naam: Danica Patrick, de enige vrouw die dit jaar in de 89ste editie van de Indianapolis 500 aan de start verschijnt. De

500 Mijl

kent helaas geen Nederlandse deelnemer. Arie Luyendijk junior greep maar net naast de 33ste en laatste startplaats. Luyendijk zal dus nog een jaartje geduld moeten hebben wil hij in de voetsporen kunnen treden van zijn vader, Arie senior, die in 1990 en 1997 het evenement op zijn naam schreef en daarmee een Nederlandse racelegende in Amerika werd.

Uitzending voorbeschouwing: zondag 29 mei, tussen 18.30 en 19.00 uur. Uitzending race: zondag 29 mei, tussen 19.00 en 22.30 uur.