De Formule 1 geeft vandaag een ongetwijfeld spetterende demo in Londen. Nieuw en groots qua opzet en schaal, maar het idee van een showrun in het hart van een stad is natuurlijk niet uniek. Dit zijn zes stadse showruns die ons zeker zijn bijgebleven.

New York
Denk wereldstad, en je denkt New York. De gedroomde Formule 1-race is er (nog) niet van de grond gekomen, maar Red Bulls altijd fanatieke demo-team nam in 2012 een voorproefje op de race die nog steeds met stip op de reisplanner van Formule 1-bazen staat. Niet echt downtown, want aan de kade van het nabij gelegen New Jersey, maar wel met de beroemde New York-skyline op de achtergrond voor mooie plaatjes.

Foto’s: Red Bull

Rotterdam
Rotterdam is jarenlang het Nederlandse thuis geweest van strakke stadsdemo’s. Christijan Albers, Robert Doornbos en Ho-Pin Tung trapten het feestje in ‘010’ in 2005 af, Max Verstappen sloot het in 2014 (voorlopig?) af. Het evenement, met de bruggen en architectuur van de havenstad als blikvangers, trok wel meer grote namen, zoals Nico Rosberg, Fernando Alonso, en Giedo van der Garde.

Foto: Peter van Egmond

Foto: VKV City Racing

Moskou
Het City Racing-concept uit Rotterdam werd later naar Rusland gebracht, waar hoofdstad Moskou de Formule 1 een aantal keer verwelkomde. Lokale held Vitaly Petrov, de eerste Russische Formule 1-coureur, diende er natuurlijk een paar keer op te treden. Jenson Button en Giancarlo Fisichella – om er maar twee te noemen – legden er ook het nodige rubber neer met donuts en burnouts.

Foto: Sutton Images.

Hong Kong
De Formule E is de Formule 1 eind 2016 voor geweest wat racen in Hong Kong betreft, maar Red Bull zorgde er in 2011 met slechts één bolide voor een stuk meer lawaai dan twintig van die tegelijkertijd rondzoevende elektrische auto’s. Van het business district tot de baai, de in kunstlicht gehulde straten deden flink aan Singapore denken en dat is wat vet visueel spektakel betreft nooit verkeerd!

Foto’s: Red Bull

Helsinki
Zoveel geweldige Finnen in de Formule 1 en dan is het aan een Italiaan een demo te geven in Helsinki? Ach, gelukkig heeft Jarno Trulli een Finse voornaam. De toenmalige Toyota-coureur knalde in 2006 door de Finse hoofdstad, waar in de jaren negentig nog wel met GT’s en het Formule 3000-kampioenschap werd geracet.

Foto: Sutton Images.

Londen
McLaren en Red Bull hebben de laatste jaren wel eens showruns in Londen gedaan, maar de Formule 1 heeft er in 2004 ook op grotere schaal al eens een fikse demo gegeven, dus zo nieuw is het nieuwste initiatief niet. Bolides van Jaguar, BAR, Jordan – met Nigel Mansell achter het stuur – Ferrari, Toyota en meer scheurden door winkelstraat Regent Street. Benieuwd of de heren coureurs er woensdagmiddag ook zo’n show van maken!

Foto: Sutton Images.