Nee, het was niet de beste startplaats voor Christijan Albers in zijn nog korte Formule 1-loopbaan. Dat was plek veertien in Spanje en Monaco, Grand Prix’ zonder BAR’s overigens. Maar het kwalificatierondje dat de Nederlandse Minardi-coureur in Montréal op het asfalt legde, was er één van grote klasse.


Albers’ tijd van 1:18.214 was goed voor de vijftiende startplek. ,,Een megarondje’’, sprak teambaas Paul Stoddart naderhand. Belangrijker nog: de Minardi-coureur klopte, behalve teamgenoot Patrick Friesacher en beide Jordans, ook nog (nipt) Christian Klien. De Oostenrijkse Red Bull-rijder had de pech in de kwalificatie als eerste de baan op te moeten. Bovendien moest Rubens Barrichello zijn kwalificatierun afbreken wegens een technisch defect aan zijn Ferrari. Een extra meevaller voor Albers.

,,Het weekend begon een beetje moeilijk’’, blikt de coureur uit Laren terug. ,,De baan is opnieuw geasfalteerd en vies, dus we moesten op zijn minst één setje banden spenderen om de baan beter te leren kennen en een beetje schoon te vegen.’’

,,Ik wist dat we in Montréal goed voor de dag zouden kunnen komen, we konden het alleen niet eerder in het weekend tonen. Met het nieuwe setje banden, en de motor op zijn uiterste afgesteld, kon ik een goede rondetijd neerzetten. Ik ben tevreden met het resultaat van vandaag, en ik heb zin in de race morgen.’’ Begrijpelijk, als je pal achter de beide Williams-coureurs (Heidfeld 13e, Webber 14e) op de startopstelling mag plaatsnemen.

Voor de beeldvorming tenslotte: Albers was uiteindelijk 1,3 seconden sneller dan teamgenoot Friesacher, die overduidelijk met een zeer nerveuze wagen kampte.