*

Allison: ‘Ferrari kan gooi naar titel doen in 2016’

Daan de Geus

Daan de Geus

14 december 2015 10:32

Allison: ‘Ferrari kan gooi naar titel doen in 2016’
Racepictures

Ferrari maakt een serieuze kans om volgend seizoen om de titel te vechten. Dat denkt technisch directeur James Allison, die wat 2015 betreft al zeer te spreken is over Ferrari’s coureurs en hun onderlinge relatie.

In interview met de BBC verklaart Allison dat Ferrari, zolang het van de winter de stappen zet die het hoopt te zetten, in 2016 een serieuze gooi naar de titel kan doen: “Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik denk echt dat we een realistische kans hebben om van 2016 een klassiek Formule 1-seizoen te maken met een hopelijk sterker Ferrari.”

Vettel
In 2015 had Ferrari-nieuwkomer Sebastian Vettel volgens Allison sowieso al een nagenoeg perfect seizoen, ondanks dat de Ferrari SF15-T volgens de technisch directeur niet ‘niet zo goed was als de auto van Mercedes’ en ook niet snel genoeg was om elk raceweekend om de overwinning mee te doen. “Sebastian heeft echter wonderen verricht door toch drie races te winnen en talloze podiumplekken te pakken”, prijst hij de Duitser.

“Wij vragen hem echter ook wonderen te verrichten en hij heeft dat min of meer ronde voor ronde, race na race en weekend na weekend gedaan. Zo nu en dan, één of twee keer per duizend ronden, maakt hij dan eens een foutje. Dat laat echter alleen maar zien dat er echt een mens achter het stuur zit en geen machine, wat in zekere zin dan juist weer een bevestiging is van hoe geweldig hij in al die andere races is.”

Volgens Allison is het zo dat een dergelijke coureur, die zelden op een fout te betrappen is, doorgaans niet de makkelijkste is om mee te werken. Vettel vormt echter een uitzondering op die regel, stelt hij: “Hij is ongewoon in de zin dat hij zijn ego onder controle kan houden en daardoor echt een deel van het team is en ook begrijpt hoe belangrijk dat is. In die zin doet hij me aan Michael Schumacher denken, die had dat ook.”

Räikkönen
Ook Vettels teamgenoot Kimi Räikkönen is volgens Allison een zeer goede coureur, al draait de Engelsman er niet omheen dat Räikkönen een merkwaardig jaar achter de rug heeft: “Door pech, een aantal fouten en betrouwbaarheidsproblemen.”

Volgens Allison heeft The Iceman Vettel ondanks dat echter scherp gehouden. “Zeker in de laatste races, maar er waren daarvoor ook al weekends waar Sebastian zich echt afvroeg hoe Kimi in hemelsnaam zo snel kon zijn op bepaalde stukken van de baan of momenten in een race.”

Räikkönen laat Vettel volgens Allison ‘werken voor z’n geld’, dus hij verheugt zich op hun onderlinge strijd in 2016. “Ik twijfel er niet aan dat hun relatie goed zal blijven en ze elkaar aan zullen blijven sporen.”