Ferrari’s technisch directeur James Allison heeft weersproken dat zijn positie bij de Scuderia in gevaar is, al draait de Engelsman er niet omheen dat iedereen bij Ferrari ‘pas gelukkig is als er gewonnen wordt’.

Volgens Allison betekent dit – in tegenstelling tot wat in bepaalde Italiaanse publicaties wordt beweerd, waarin wordt gesteld dat zijn contract medio 2016 afloopt en niet wordt verlengd – echter nog niet dat hij direct moet vrezen voor zijn baan. “Ik heb een contract dat me voor meerdere jaren aan Ferrari verbindt”, vertelt hij namelijk aan het eveneens Italiaanse Autosprint.

“Ik wil hier sowieso ook blijven tot mijn werk met Ferrari compleet is en we de successen uit mijn eerste periode bij het team een vervolg hebben gegeven”, beklemtoont Allison, die in september van 2013 terugkeerde bij Ferrari, nadat hij eerder van 1999 tot en met 2005 voor de Scuderia had gewerkt in de jaren waarin het vijf wereldtitels op rij won met Michael Schumacher als coureur en Jean Todt, Ross Brawn en Rory Byrne aan het roer.

Allison verliet Ferrari destijds voor Renault, wat later Lotus werd. Hij maakte carrière en werd in 2009 technisch directeur, wat de rol is die hij inmiddels – na een korte periode als chassis technical director – ook bij Ferrari vervult. Ferrari heeft sinds zijn comeback echter maar één race gewonnen, maar aangezien het zich wel flink heeft verbeterd sinds hij met de scepter zwaait, maakt hij zich niet al te bezorgd om zijn toekomst.

“Er is natuurlijk druk, maar dat hoort erbij. Ik ben ook echt niet de enige die onder druk staat, want dat is voor onze hele technische team het geval. Dit werk draait om resultaten en we kunnen ons niet verstoppen als die achterwege blijven omdat de auto niet goed genoeg is. Ik zie de druk echter als iets positiefs”, legt Allison uit. “Het helpt je namelijk om je uiterste best te doen en jezelf continu te blijven verbeteren.”

Dat er kritiek volgt nu het grote succes uitblijft is volgens Allison logisch. Hij erkent namelijk dat er ‘geen excuses’ zijn voor een matig presterend Ferrari: “Want we hebben goede coureurs, een groot budget en faciliteiten die top zijn. We moeten dus gewoon om zeges strijden. Als dat niet lukt, is dat teleurstellend. Iedereen die voor Ferrari werkt, weet daarbij ook dat het zeer waarschijnlijk is dat je problemen krijgt als je niet wint.”

“Het is immers onze verantwoordelijkheid om een goede auto te bouwen voor Ferrari. Totdat we weer winnen en een topauto hebben, is niemand bij Ferrari dan ook gelukkig, maar ik kan je vertellen dat we de laatste tijd wel echt een stuk beter zijn geworden.”

Wat Allison dan ook stelt, is dat Ferrari sinds zijn rentree weer in de lift zit, ook al heeft het de top nog niet bereikt. “We zitten er dit jaar een stuk beter bij. De laatste races is Mercedes wel verder uitgelopen en heeft Williams een stap vooruit gezet, maar ik ben er van overtuigd dat we onze achterstand op Mercedes kunnen inlopen en Williams zullen verslaan.” Wat hem daar persoonlijk bij zal sterken, is dat teambaas Maurizio Arrivabene achter hem staat: “Ferrari en James Allison zullen nog lang met elkaar blijven werken”, verklaart deze tegenover Autosprint.