*

Alonso: ‘Coureurs hebben weinig invloed op de F1’

Daan de Geus

Daan de Geus

3 jaar geleden

Alonso: ‘Coureurs hebben weinig invloed op de F1’
Racepictures

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso baalt er een beetje van dat coureurs maar weinig invloed hebben op welke kant de Formule 1 als geheel op gaat. Daarnaast vindt de Spanjaard dat de sport er de laatste tien jaar voor coureurs op achteruit is gaan qua beleving.

Gevraagd door Crash.net wat hij vindt van de mate van invloed die de coureurs op de sport hebben, antwoordt Alonso dat coureurs gelukkig altijd wel een podium hebben om zich uit te spreken – ‘want we worden continu overal naar gevraagd’ – maar het aan de andere kant ‘lastig’ is voor coureurs om hun stem te gelde te maken: “En dat komt omdat er zoveel andere belangen bij de sport komen kijken.”

“De stem van de zakelijke partijen, leveranciers en producenten telt veel zwaarder dan die van ons als coureurs”, stelt Alonso, die tevens vertelt dat de sport hem ook niet meer hetzelfde gevoel van beleving geeft als pakweg tien jaar geleden: “De auto’s zijn anders, want ze zijn zwaarder en trager. Tijdens de afgelopen Grand Prix van China reden we ter illustratie rondjes van 1 minuut 43, terwijl we in 2004 nog rondjes van 1:33 deden.”

“Je hebt het dus over een verschil van tien seconden per ronde en achter het stuur merk je dat absoluut. Deze auto’s geven je gewoon niet meer hetzelfde gevoel”, zegt de McLaren-coureur, die desondanks wel tot zijn tevredenheid kan constateren dat ‘het DNA van de sport nog altijd hetzelfde is’. “Want het gaat er nog altijd om de andere jongens te verslaan door sneller en slimmer te zijn.”

“Het draait ondanks alle veranderingen in de basis nog steeds om de competitie en daar kan ik van genieten. Als ik met vrienden ga karten, vind ik het immers ook geweldig, en dat terwijl we dan maar vijftig kilometer per uur rijden. Zolang de competitie fel is en je kan genieten van de strijd, maakt het voor mij dus ook niet zoveel uit hoe snel of langzaam we gaan”, aldus Alonso.

Lees meer over

Alonso F1 Mclaren