Het is Fernando Alonso weer niet gelukt om zijn eerste titel voor Ferrari te pakken. De Spanjaard kwam met zijn tweede plaats in de Grand Prix van Brazilië drie punten te kort op Sebastian Vettel.

Het mocht weer niet zo zijn voor de wereldkampioen van 2005 en 2006, die in 2007 één punt en in 2010 vier punten te kort kwam voor zijn derde titel. Vandaag greep hij weer net naast de hoofdprijs. Op het podium wilde Alonso geen aandacht besteden aan de verloren titelstrijd.

“Ik ben heel trots op mijn team”, zei hij tegen Nelson Piquet over Ferrari. “Ik ben trots op de races die we dit jaar hebben gereden. We hebben de strijd verloren en hadden wat pech in een paar races, maar dat hoort bij sport.”

Volgend jaar gaat Alonso het opnieuw proberen. “Je mag trots zijn als je iets doet met je hart en altijd honderd procent geeft. Ik ben trots op mijn team en volgend jaar gaan we het weer proberen.”

In de persconferentie ging Alonso in op het mislopen van de titel. “Het kampioenschap hebben we niet in Brazilië verloren”, aldus de Spanjaard. “Ik heb de titel verloren toen Romain Grosjean in Spa over mij heen vloog, of toen Vettel na de kwalificatie in Japan alleen maar een reprimande kreeg”, stelt Alonso over de sessie waarin Vettel Alonso hinderde tijdens diens snelste ronde.

“Ik denk natuurlijk nu aan waar ik in het seizoen die drie extra punten kon pakken. Dit hoort echter bij de sport”, aldus de Ferrari-coureur, die erg blij is met de lof die hij dit jaar oogstte. “Ik heb nog nooit zo veel respect gehad van iedereen in de paddock. Dit is de eerste keer dat coureurs, ex-coureurs, teams en fans zeggen dat ik de beste was.”

“In 2013 zijn we net zo sterk, want beter dan dit kan ik niet presteren. Ik hou een goed gevoel over aan 2012: dit was verreweg mijn beste seizoen ooit”, aldus Alonso, die ook vandaag het maximaal haalbare met zijn Ferrari haalde.

“We hebben ons uiterste best gedaan. We startte als zevende en eindigden wederom op het podium, zoals altijd. De snelste auto hadden we niet, maar dat was in alle races het geval. Het was een wonder dat we nog voor de titel vochten, een wonder die tot de laatste ronde duurde. Dat is te danken aan het perfecte werk van het team. We mogen trots zijn op de tweede plaats, ondanks het feit dat we vandaag de strijd hebben verloren.”

“We zijn de vice-kampioen en dat kan niet iedereen zeggen. Het team en ik hebben geen enkele fout gemaakt en daar mogen we apetrots op zijn.”