De zevende plaats die hij behaalde is volgens Fernando Alonso het bewijs dat McLaren-Honda eindelijk vooruitgang boekt. “Dit resultaat was een paar maanden geleden nog onvoorstelbaar.”

Goed, Fernando Alonso werd dit seizoen al eens vijfde, maar dat was in Monaco, waar motorvermogen geen doorslaggevende rol speelt.  Om dezelfde reden kwam hij in Hongarije goed voor de dag met de zevende plek. Maar Spa-Francorchamps, dat is een ander verhaal. Op het snelle circuit in de Ardennen toonde de Honda-motor zich niet langer een handicap, al leek dat zaterdag nog wel zo.

Alonso startte in België namelijk achteraan, na een motorprobleem in de kwalificatie. “Dat bleek een voordeel, want daardoor bleef ik bij de start uit de problemen”, zegt Alonso. “Ik schoof flink wat plaatsen op, en daarna had ik voordeel van de safetycar en de rode vlag. Maar het staat buiten kijf dat dit resultaat verdiend is: ik kon weliswaar Hamilton, Perez en Vettel niet achter me houden, maar ik kon wel de hele race Bottas voorblijven.”

Alonso stelt dat de goede prestatie op uitgerekend een snel parcours als Spa-Francorchamps een enorme opsteker is voor het team. “Dit resultaat hadden we een paar maanden geleden niet voor mogelijk gehouden. Een beter bewijs dat we vooruitgang boeken kan ik me niet voorstellen.”

Een mooie bonus voor McLaren is dat het Toro Rosso heeft ingehaald in het WK voor constructeurs. “Het gaat eindelijk de goede kant op”, stelt Alonso vast.