Fernando Alonso verwacht in China gewoon weer aan de start te staan, maar houdt een slag om de arm nadat hij in Bahrein van de doktoren een startverbod kreeg opgelegd. Hij bleek daar onvoldoende hersteld van zijn zware crash in Australië. 

Alonso moet donderdag in Sjanghai opnieuw een medische inspectie ondergaan. “Het was teleurstellend dat ik in Bahrein niet mocht rijden. Maar ik respecteer de beslissing van het medische team. Hoewel ik hoop vrijdag weer in de auto te mogen kruipen, moet ik het oordeel van de doktoren afwachten. Ik bereid me in ieder geval op de normale manier voor op het weekend.”

In Bahrein werd Alonso vervangen door Stoffel Vandoorne. De Belg scoorde direct zijn eerste WK-punt. Hij staat opnieuw standby, mocht Alonso geen groen licht krijgen. “Stoffel heeft het fantastisch gedaan door ons eerste punt van het seizoen te pakken in zijn debuutrace”, zegt teambaas Eric Boullier. “We hopen dat Fernando voldoende hersteld is om terug te keren, maar anders vallen we opnieuw terug op Stoffel.”

Hoewel hij het liever anders had gezien, zegt Alonso dat het een leerzame ervaring was om aan de zijlijn toe te kijken. “Het was interessant om vanuit een ander perspectief te zien hoe het raceweekend zich ontvouwde”, vertelt de Spanjaard. “Het heeft me geholpen beter te begrijpen welke processen erbij komen kijken om de auto’s op de baan te krijgen. Toch zit ik liever in de cockpit.”