Het is inmiddels alweer zo’n zeven en een half jaar geleden dat Fernando Alonso zijn tweede wereldtitel pakte. Sindsdien aast hij op titel nummer drie en de Ferrari-coureur is van plan net zo lang door te gaan totdat hij deze veroverd heeft.

De inmiddels 32-jarige Alonso werd in 2005 en 2006 wereldkampioen met Renault. Hij vertrok daarna naar McLaren, waarmee hij in 2007 net naast de titel greep. In 2008 en 2009 reed hij weer voor Renault, maar was hij geen serieuze titelkandidaat. Sinds 2010 is hij in dienst van Ferrari en met dat team kwam hij er twee keer dichtbij: in 2010 en 2012.

Dit jaar lijkt de titel na zes races al buiten bereik voor Alonso, maar hij blijft wachten op zijn kans om zijn eerste titel met Ferrari – en zijn derde in totaal – te pakken, vertelt hij aan de BBC. “Dit blijft mijn doel en totdat ik dit heb behaald, wil ik niet aan stoppen denken.”

“Natuurlijk is het niet zo dat ik niet blij ben of geen waarde hecht aan mijn twee eerdere titels, maar als je drie kampioenschappen achter je naam hebt staan, hoor je bij een heel bijzonder rijtje coureurs”, vindt Alonso.

“Het heeft voor mij al een paar keer niet veel gescheeld, dus ik hoop dat we er de volgende keer niet weer net naast grijpen als de kans zich weer voordoet”, vervolgt de coureur die denkt dat hij nog wel even mee kan en dus nog tijd heeft om zijn felbegeerde derde titel te grijpen: “Ik denk dat ik nog wel wat goede jaren te gaan heb waarin ik competitief kan zijn en kan winnen.”

“Hoeveel precies, is lastig te zeggen. Misschien kan ik nog drie seizoenen mee, maar wellicht zelfs wel vijf of zeven. Ik denk op het moment niet dat dit een probleem gaat worden, maar het is natuurlijk ook afhankelijk van of ik het racen leuk blijf vinden.”

“Dit niveau vasthouden is namelijk niet zo’n probleem, maar de nieuwe auto’s zijn zwaarder, trager, nukkig en je kunt er nog maar amper mee pushen. Je kunt meestal twee rondjes voluit gaan en daarna moet je dan banden sparen tot je volgende pitstop, maar soms kun je zelfs helemaal niet pushen. Als coureur is dat niet iets waar je vrolijk van wordt.”

Illustere rijtjes
Als hij erin slaagt voor een derde keer kampioen te worden, komt Alonso qua titels op gelijke hoogte met zijn jeugdheld Ayrton Senna en Niki Lauda, Jackie Stewart, Nelson Piquet en Jack Brabham. Slechts vier coureurs ontstijgen het rijtje van de drievoudige kampioenen: Alain Prost en de huidige titelverdediger Sebastian Vettel hebben allebei vier titels behaald. Juan Manuel Fangio werd vijf keer kampioen en recordkampioen Michael Schumacher heeft zeven titels behaald.