Fernando Alonso maakt zich geen zorgen om de aanstaande teamstrijd met Stoffel Vandoorne bij McLaren. “We moeten vooral goed samenwerken.”

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso krijgt in Stoffel Vandoorne een hoog aangeschreven jong talent naast zich bij McLaren, wat hem daar al eens eerder is overkomen.

In 2007 was Lewis Hamilton, destijds een rookie, de teamgenoot van Alonso. De strijd tussen die twee werd echter zeer intens en verscheurde het team, waarbij ze alle twee naast de titel grepen.

Gevraagd door Motorsport.com of hij bang is van een herhaling van dat scenario, maar nu met Vandoorne, antwoordt Alonso met een lach: “Ik krijg die vraag met elke nieuwe teamgenoot, sinds dat jaar met Hamilton.”

“Toen ik in 2008 naar Renault ging, waarschuwden mensen met dat ik daar met Nelson Piquet Jr. hetzelfde zou meemaken, omdat hij vooraan had meegedaan in de GP2”, herinnert Alonso zich.

“Het jaar erna, met Romain Grosjean, was het hetzelfde liedje: ‘hij was erg goed in GP2, dus zal erg snel zijn’, klonk het toen. En bij Ferrari, in 2010, zei iedereen vervolgens dat ik naar Felipe Massa’s team ging en moest oppassen.”

“Vervolgens keerde Kimi Räikkönen terug bij Ferrari, in 2014. ‘Een oud-kampioen, die heel snel zal zijn’, klonk het weer waarschuwend”, memoreert Alonso, volgens wie al deze coureurs het teamduel niet al te moeilijk maakten.

Alonso klopte al deze teamgenoten ook (relatief) eenvoudig. “We moeten nu maar afwachten hoe het met Stoffel gaat, maar ik maak me geen zorgen”, verklaart de Spanjaard in ieder geval.

Volgens Alonso zal de teamstrijd in 2017 ook niet het belangrijkste zijn: “Want we zitten op het moment niet in een positie waarin we om de titel vechten, wat het ook anders maakt.”

“We bevinden ons in een situatie waarin we moeten samenwerken en het team samen zo goed mogelijk moeten helpen om deze lastige periode zo kort mogelijk te maken”, beklemtoont Alonso.

“Ik ben daarom blij met de komst van Stoffel. Hij zorgt voor een frisse wind binnen het team en was sterk in de GP2 en in Japan, maar bang? Dat ben ik niet…”

Alonso en Vandoorne vinden het allebei belangrijk samen te werken om McLaren beter te maken.

Vandoorne
De Vlaming Vandoorne is het met Alonso eens dat ze McLaren samen vooruit moeten helpen. “Onze best doen om McLaren terug aan de top te brengen is momenteel het belangrijkste.”

Dat gezegd hebbende, weet Vandoorne wel dat hij natuurlijk goede sier maakt als hij het goed doet tegenover een kampioen als Alonso. “Het is zeker positief voor me dat ik zo’n goede teamgenoot als Fernando heb.”

“Iedereen weet hoe goed hij is. Hij is een tweevoudig kampioen en z’n statistieken zeggen genoeg. Als ik het goed doe tegen hem, dan is dat ook goed voor mijn carrière”, weet Vandoorne.

“Fernando is onder alle omstandigheden sterk en presteert altijd. Iedere keer dat hij in de auto stapt, doet hij het goed. Het is voor mij goed om volgend jaar zo’n geweldige graadmeter te hebben.”