Ferrari-kopman Fernando Alonso eindigde in Zuid-Korea als vijfde. De Spanjaard had tot de laatste twee ronden echter alles gegeven. Toen zag hij in dat er niet meer in zat en gaf hij op.

“I give up, I give up”, riep Alonso toen over de boordradio naar zijn team. Een vreemde boodschap van een Formule 1-coureur, zeker voor een die erom bekend staat zo ambitieus en strijdlustig te zijn als Alonso.

De Ferrari-coureur geeft hier de volgende uitleg voor: “Ik had twintig ronden lang echt alles gegeven, maar ag in dat ik het groepje voor me met nog maar twee ronden te gaan niet meer kon bereiken, dus daarom riep ik dat. Er zat gewoon niet meer in dat dit.”

Dat een beter resultaat dan vijfde niet te behalen viel, komt volgens Alonso omdat de beginfase van de race erg moeilijk was. “Op de superzachte banden kreeg ik al snel last van onderstuur en in het verkeer voor me verloor ik ook veel downforce, dus op dat moment verloor ik ook de aansluiting met de leiders.”

“Op de andere banden gingen het daarna beter en kon ik hard pushen om het verschil weer te verkleinen, maar het was dus onmogelijk het gat helemaal te dichten”, verklaart Alonso, die benadrukt dat hij – ondanks zijn radioboodschap van vandaag – de moed niet opgeeft: “Tijdens de laatste races blijven we gewoon proberen om nog een zege te pakken en gaan we ook verder met ons werk voor volgend jaar.”

Achter Alonso eindigde zijn teamgenoot Felipe Massa vandaag als zesde, nadat hij zich gisteren nog wel voor Alonso had gekwalificeerd. In de race verging het hem echter minder goed dan tijdens de kwalificatie: “Ik ben niet tevreden, want een aantal kleine problemen hebben ervoor gezorgd dat ik geen beter resultaat heb behaald”, vertelt hij.

“Na mijn pitstop kwam ik bijvoorbeeld achter Nico Rosberg en Jenson Button terecht, omdat mijn team me nog niet kon laten wegrijden aangezien er drie andere deelnemers voor me door de pits reden”, voert Massa een reden aan.

“Na mijn tweede stop lag ik vervolgens achter een Toro Rosso en Force India die met elkaar aan het vechten waren, maar mij juist ophielden. Dat was er uiteindelijk ook de reden voor dat Fernando na zijn stop voor me terecht kwam en eindigde.”