Veel kon Fernando Alonso niet uitrichten in de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico. De Spanjaard wist van tevoren al dat hij vanwege motor- en versnellingsbakwissels bijna achteraan moet starten.

Dat Alonso in de kwalificatie strandde op P16 doet er vanwege zijn gridstraf van vijftien plaatsen dus amper toe, maar geeft weinig vertrouwen voor de race van morgen. Op vrijdag reed de tweevoudig wereldkampioen nog in de top tien, maar nu was hij ruim twee seconden langzamer dan snelste man Nico Rosberg.

“We wisten dat er door die straf niet veel te halen was”, zegt Alonso na afloop. “Het ging er dus meer om de auto een beetje aan te voelen. Het had geen zin om de banden en de motor te verslijten.” De McLaren-coureur hoopt op een natte race. “We hebben zat verse banden, ook regenbanden, dus laten we zien wat er mogelijk is.”

Korte dag

Voor Jenson Button zat de zaterdag er al na vier ronden in de ochtendtraining op. “Er was een probleem met de motor”, vertelt hij. “Die moesten we dus verwisselen zodat ik morgen kan race. Daardoor kon ik me echter niet kwalificeren.”

Niet dat dat nuttig was geweest: Button had na twee motorwissels al zeventig plaatsen gridstraf te pakken. “Ik was dus sowieso al laatste geweest. Maar de racer in me wilde er alsnog voor gaan.” De Brit verwacht een lastige race. “Ik heb nauwelijks gereden dit weekend, laat staan met veel benzine in de tank. Het wordt moeilijk, maar ik heb er wel zin in.”