Een heldendaad. Anders valt Fernando Alonso’s rit naar de zevende plek in de kwalificatie in Spanje niet te omschrijven. De McLaren-coureur schitterde voor eigen publiek.

Gelijk na zijn laatste ronde in Q2 was er al het vuistje, de blijdschap: Alonso had met een tiende tijd daarin Q3 gehaald, voor de eerste keer dit jaar. In Q3 deed de tweevoudig wereldkampioen er nog een schepje bovenop: zevende. Reden voor vreugde bij Alonso en het zo geplaagde McLaren – Honda.

“Dit komt door de fans!”, lacht Alonso na afloop, staand op het rechte stuk, ten overstaan van de camera’s maar natuurlijk vooral voor de met name voor hem uitgelopen fans op de tribunes. “Misschien heeft mijn oval-test ook wel geholpen voor het rijden op de rechte stukken”, grapt de coureur die na de Grand Prix van Spanje die in Monaco laat schieten om aan de Indy 500 mee te doen.

In zijn gebruikelijke baan als Formule 1-coureur, heeft Alonso ondertussen (voor de zoveelste keer) weer eens bewezen bij de absolute toppers te horen. “Het was een goede kwalificatie. Nu moeten we maar zien wat we zondag kunnen”, kijkt hij alvast vooruit naar zijn volgende werkdag.

“Dit is een circuit waar inhalen moeilijk is, dus we gaan proberen op een goede plek te komen en die vast te houden.” Het doel: de eerste punten van het jaar. “We hebben dit seizoen al veel problemen gehad, zo ook gisteren, maar laten we hopen dat zondag dus een dag zonder problemen is.”

Vandoorne
Daar zal ook Alonso’s teamgenoot Stoffel Vandoorne op hopen, na een zaterdag die voor hem een stuk minder lekker was dan voor zijn Spaanse McLaren-collega. Vandoorne wist het niet uit Q1 te redden en start zondag als negentiende en voorlaatste.

“Ik weet niet waarom het vandaag zo moeilijk ging”, vertelt hij aan Ziggo Sport. “Vrijdag was een goede dag en voelde ik me comfortabel in de auto. Vandaag was het in de derde vrije training al moeilijk en in de kwalificatie ook. We moeten vanavond analyseren wat er mis is gegaan.”