*

Alonso: ‘Voordeel voor coureurs die 2017-banden testen’

Daan de Geus

Daan de Geus

17 oktober 2016 09:30

Alonso: ‘Voordeel voor coureurs die 2017-banden testen’
Racepictures

De coureurs van Mercedes, Red Bull en Ferrari die bandentestwerk voor 2017 doen voor Pirelli, hebben een oneerlijk voordeel. Dat vindt McLarens Fernando Alonso.

In gesprek met ESPNF1 noemt Alonso het ‘een beetje oneerlijk’ dat er coureurs zijn die dit jaar al met 2017-banden onderweg zijn tijdens de Pirelli-tests, terwijl hun collega’s die ervaring missen. “Het helpt namelijk altijd wel een beetje met je voorbereidingen om te weten wat je van de banden voor een volgend seizoen kan verwachten”, stelt de tweevoudig wereldkampioen.

“Toen we voor 2011 van Bridgestone naar Pirelli overstapten, was het voor iedereen onduidelijk wat de banden zouden brengen. Toen was het voor iedereen hetzelfde, maar nu zijn er een aantal coureurs en teams die vooraf de mogelijkheid hebben om te testen en dat lijkt me een beetje oneerlijk”, stipt de Spanjaard aan.

Alonso’s team McLaren is voor Pirelli aan haar 2017-testprogramma begon echter wel gevraagd hieraan mee te werken, maar het team heeft hier zelf voor bedankt om zich volledig op de ontwikkeling van haar 2017-auto te kunnen concentreren.

Mercedes, Red Bull en Ferrari zijn de enige teams die 2017 testwerk doen voor Pirelli. Mercedes-couerur Nico Rosberg en Ferrari’s Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen hebben daarbij al met de 2017-testbanden gereden, net als Mercedes-testrijder en Manor-coureur Pascal Wehrlein, Ferrari-testrijder en Haas-coureur Esteban Gutiérrez en Red Bulls-testcoureurs Sébastien Buemi en Pierre Gasly.

Pirelli F1 Tyre Test Fiorano, Fiorano, Italy, Tuesday 2 August 2016 - Sebastian Vettel (GER) tests the 2017 spec Pirelli.

Ferrari’s Sebastian Vettel tijdens een bandentest voor Pirelli.

Volgens Pirelli’s Mario Isola is het niet zo dat coureurs en teams die testen, daar enorm veel voordeel uit putten. “Alle data wordt met alle teams gedeeld, terwijl de teams die aan de tests meedoen, blind testen. Alleen wij weten met welke banden ze rijden, de teams zelf niet. Of ze er uiteindelijk voordeel uit halen, is lastig te zeggen, maar we hebben er alles aan gedaan dat te voorkomen.”

Ondanks zijn klachten over het mogelijke oneerlijke voordeel voor andere coureurs, ziet Alonso ook een positieve kant aan het Pirelli-testwerk. “Door een gebrek aan testmogelijkheden, waren de banden de laatste jaren niet zo goed als ze hadden kunnen zijn. Pirelli test nu meer dan in alle voorgaande jaren, dus ik verwacht dat we volgend seizoen fantastische banden krijgen.”