Vijf kilometer te lang duurde de Grand Prix van Europa voor Kimi Raikkonen. Bandenpech bij de Fin bezorgde Alonso zijn vierde seizoenszege. De titel lonkt.
 


Raikkonen zal zich nog wel eens voor de kop slaan. Al die glijdpartijen en blokkerende wielen waren uiteindelijk te veel voor de rechter voorband van de tot dan leidende Fin. Uitgerekend in de laatste ronde, bij het aanremmen van de ‘Mercedes-Arena’ werd het de rechter voorwielophanging van de MP4-20 te veel. Een knal, en een flinke slip in de bandenstapels, Button die van geluk mag spreken dat hij niet werd meegesleurd in de val van de Fin.

Een cruciaal moment in de strijd om de wereldtitel. Want nu loopt Raikkonen niet twee punten in, maar loopt Alonso door zijn niet meer gedachte overwinning tien punten op zijn naaste belager uit. En de pech van Imola zit ook nog redelijk vers in het geheugen van de Finse McLaren-coureur, ook toen tien punten die als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar dat was al na acht ronden.

Nick Heidfeld, de man van de verrassende pole, reed op drie stops en finishte uiteindelijk als tweede, voor Rubens Barrichello die op een uitstekende race mag terug kijken. Evenals David Coulthard op plek vier. De Schot profiteerde in de eerste bocht van de chaos die ontstond toen Webber Montoya ramde (de Australiër kon prompt douchen), en Ralf Schumacher die samen met Barrichello en Michael Schumacher van de juiste lijn gleed. Ook Takuma Sato liep er schade op. Coulthard leidde zelfs nog even de race, maar verloor tijd bij een drive-through-penalty die hij opliep wegens te hard rijden in de pitstraat.

Het was niet de enige drive-through. Ook Trulli (monteurs te laatweg voor de start), Monteiro (negeren blauwe vlaggen) en Albers (idem) mochten voor straf door de pitstraat sukkelen. De Nederlander eindigde uiteindelijk als zeventiende en voorlaatste, voor teamgenoot Patrick Friesacher.

Giancarlo Fisichella eindigde achter Michael Schumacher als zesde hetgeen ook als een uitstekend resultat mag worden betiteld. De Italiaan kwam bij de start niet van zijn plek en moest vanuit de pit alsnog aan de race beginnen. Lang zat hij klem achter de tegenvallende Button, maar een goed uitgevoerde laatste pitstop brachten hem drie waardevolle punten.

De Grand Prix van Europa was al met al de race van de bandenproblemen. Betrof het in Monaco alleen de Renault-coureurs, nu leken meer teams de weg kwijt. Zie Raikkonen (McLaren). Maar ook Alonso, Michael Schumacher, Montoya Massa (bandenwissel na een kapotte voorband), Liuzzi en de Jordan-coureurs reden enkele malen door het gras of kampten met onwillig rubber. Stof tot nadenken voor de bandenfabrikanten met het oog op de volgende Grand Prix, over veertien dagen in Canada. Met Alonso (en Renault) voorlopig weer in luxe-positie als het gaat om de titelstrijd.