Alpine heeft bevestigd dat Oscar Piastri, afkomstig uit haar eigen ‘Academy’, zoals verwacht de opvolger wordt van de naar Aston Martin vertrekkende Fernando Alonso.

Alonso verraste vriend en vijand door bij het ingaan van de zomerstop aan te kondigen Alpine, het team waarmee hij in 2021 zijn Formule 1-comeback maakte, per 2023 in te ruilen voor Aston Martin. De tweevoudig wereldkampioen (2005 en 2006) vervangt daar Sebastian Vettel, die met pensioen gaat.

Door de exit van Alonso schuift Piastri een plekje door in de hiërarchie. De talentvolle Australiër – hij won achtereenvolgend de Formule Renault 2.0, Formule 3 en Formule 2 – was al testrijder van Alpine. De belangen van de 21-jarige coureur uit Melbourne worden behartigd door Mark Webber.

Er gingen nog kort geruchten rond dat Piastri naar McLaren zou gaan, maar hij stapt dus toch ‘gewoon’ in bij Alpine. De Aussie wordt vanaf 2023 de teamgenoot van Esteban Ocon. Alpine heeft niet bekendgemaakt voor hoeveel jaar de deal is, al hintte teambaas Otmar Szafnauer er eerder naar dat Piastri sowieso een contract met opties voor meerdere jaren heeft bij de Franse stal. Opvallend is wel dat er van een quote van Piastri zelf in het persbericht van Alpine ontbreekt.