De overstap van Fernando Alonso van Alpine naar Aston Martin kwam niet alleen als een grote verrassing voor veel Formule 1-fans, ook voor Alpine zelf was het nieuws dat de Spanjaard vertrekt. Volgens teambaas Otmar Szafnauer leek het er zondag nog op dat Alonso zou blijven.

Aston Martin kondigde maandag aan dat Fernando Alonso vanaf 2023 voor het team zal rijden. Hij wordt daar teamgenoot van Lance Stroll en neemt het zitje van Sebastian Vettel, die onlangs zijn afscheid van de Formule 1 aankondigde, over.

Het nieuws kwam voor veel fans als een verrassing, maar nu blijkt dat het ook voor Alpine een schok was om de verklaring van Aston Martin te lezen. “Dat was de eerste bevestiging die ik kreeg”, legt Szafnauer uit aan Motorsport.com. “Natuurlijk hoor je in de paddock allerlei geruchten en ik hoorde de geruchten dat Aston Martin geïnteresseerd was.”

Lees ook: F1-forum: ‘Alonso gaat voor groen: niet dat van Aston Martin, maar van dollars’

Foto: Motorsport Images

“Zodra je hoort dat ze interesse hebben, dan vinden er waarschijnlijk al gesprekken plaats en er zijn indicaties dat er gesprekken zijn geweest, zoals het gelijktijdig uit een motorhome komen”, vervolgt Szafnauer, die aangeeft dat hij dat ook inderdaad gezien heeft.

Desondanks had Szafnauer er alle vertrouwen in dat ze ‘erg dichtbij een deal’ waren. “Het persbericht was de eerste bevestiging die ik kreeg. Ik vroeg het aan hem en ik kreeg als antwoord: ‘Nee, ik heb niks getekend.’ Ik was dus een beetje verrast.”

Lees ook: Massa waarschuwt Aston Martin: ‘Alonso kan echt een probleem zijn’

Alonso liet openlijk weten dat hij een meerjarig contract wilde terwijl Alpine benadrukte dat zij liever een jaar extra eraan plakten. “Er waren een paar kleine punten die nog onopgelost waren, hij zei dat zijn advocaat er bij ons op terug zou komen. Dat is wel het geval, geloof ik. En toen, voordat hij wegging, bevestigde ik met hem dat we binnenkort zouden tekenen. En hij zei: ‘Maak je geen zorgen, ik heb nog nergens anders getekend.'”

Szafnauer geeft aan dat ze Alonso een contract voor een jaar opperden, met de optie om te verlengen op basis van prestaties. De Alpine-teambaas had de Spanjaard verteld dat hij, als hij zou presteren zoals nu, ook in 2024 wel een zitje zou hebben. “Maar ik denk dat hij meer zekerheid wilde, onafhankelijk van de prestaties: ‘Ik wil langer blijven’. En ik denk dat dat de crux was van één plus één in tegenstelling tot twee plus één of drie plus één of drie jaar”, aldus Szafnauer.