Voor Fernando Alonso staan dit weekend de kwaificatiesessies voor de Indianapolis 500 op het programma. Met 33 inschrijvingen voor 33 startplaatsen hoeft hij niet bang te zijn buiten de boot te vallen, maar hij mikt op meer en moet natuurlijk wel uit de muur blijven. Arie Luyendijk ziet kansen voor Alonso.

Hoewel de kwalificatie bij de Indycars minder cruciaal is dan in de Formule 1, is Alonso er volgens Luyendijk bij gebaat vooraan het veld te mogen beginnen. “Ik startte mijn eerste Indy 500 geloof ik ergens als twintigste en wist niet wat ik meemaakte met al die turbulentie voor me”, vertelt Luyendijk, die de race in 1990 en 1997 won. “Dat heeft zoveel invloed op je auto… Waar ga ik de bocht in, waar haal ik in? Je moet echt je plek op de baan zoeken.”

Alonso heeft zelf ook al aangegeven dat het rijden in druk verkeer de grootste uitdaging zal zijn. Oval racing is immers een compleet andere discipline. “Maar iedere coureur van niveau uit de Formule 1 kan dit”, stelt Luyendijk hem gerust. “Alonso heeft zich goed voorbereid. Hij is voor mijn geen Formule 1-coureur, maar een autocoureur. Hij wil dit zelf en kan het ook aan. Hij komt hier niet om even te laten zien hoe het moet. Als hij wint, zal iedereen in Amerika hem daarvoor loven.”

em>Formule 1 nr. 7Lees het volledige interview in editie 7 van Formule 1, met verder onder meer een uitgebreide reportage van de Grand Prix van Spanje, de ontwikkelingen bij Red Bull en vooruitblikken op de Indianapolis 500 en de Grand Prix van Monaco. Bestel hem hier.