De niet-Ferrari-teams ondertekenden om de kosten te drukken, begin dit jaar een testlimiet. Toch had een aantal teams deze limiet liever niet gehad. BAR en Toyota zorgden vandaag dan ook voor de nodige ophef op het testcircuit Jerez, maar deden feitelijk gezien niets fout. Toyota heeft deze week drie bolides (waarvan één met V8-motor) tot haar beschikking in Jerez, terwijl BAR zelfs vier wagens heeft meegenomen naar Zuid-Spanje. De twee teams kwamen op de eerste testdag op de Spaanse baan echter niet met meer dan twee bolides tegelijkertijd in actie. En deden dan ook niets dat in strijd was met de zogenaamde gentlemen’s agreement, want daarinstaat gewoon dat er met twee auto’s tegelijk getest mag worden.

Toch is de concurrentie het hier niet helemaal mee eens. BAR en Toyota hebben zich dan ook de woede van de overige teams op de hals gehaald. Zij claimen dat het een enorm voordeel is om extra bolides voor handen te hebben. Daarmee zorgen de Engelse en Japanse renstal er namelijk voor dat ze geen enkele minuut verspillen. Als er een probleem is met één van de auto’s, kan men simpel een andere inzetten.

De eerste testdag kon door bijvoorbeeld Williams en McLaren niet optimaal benut worden, doordat zij technische problemen ondervonden en maar twee wagens tot hun beschikking hadden. Een vooraanstaand teamlid, die niet bij naam genoemd wenst te worden, is dan ook allesbehalve blij met de gang van zaken. ,,De regels zijn niet bedoeld voor wat BAR en Toyota nu doen”, laat hij Autosport-Atlas weten. ,,Het is eigenlijk een beetje stiekempjes allemaal.”

Het is vrij aannemelijk dat vanaf nu ook de overige teams met meer dan twee bolides afreizen naar een testsessie. Daarmee zal het nut van testakkoord vrijwel nihil worden, want wanneer er meer auto’s meegenomen worden, moeten er ook meer technici aanwezig zijn en dat kost op zijn beurt weer extra geld.

PPB