Williams-coureur Rubens Barrichello denkt dat zijn renstal een vergissing zou maken door hem aan de kant te zetten en te vervangen door Kimi Räikkönen: “Ik heb meer te bieden”, stelt hij.

De 39-jarige Barrichello is aan zijn tweede seizoen bij Williams bezig. Het huwelijk tussen de twee partijen leek aanvankelijk goed te verlopen, maar aangezien het dit jaar niet bepaald goed gaat, lijken er wat problemen te zijn ontstaan.

Barrichello heeft namelijk herhaaldelijk gemopperd over het feit dat de FW33 geen competitieve auto is en Williams het tij niet heeft kunnen keren, terwijl het team uit Grove weinig onder de indruk is van hoe open Barrichello over de (interne) problemen is.

De onderhandelingen over een nieuw contract verlopen daarnaast ook niet zo voorspoedig als verwacht. Williams en Barrichello begonnen ten tijde van de Grote Prijs van Duitsland – eind juli – met elkaar te spreken over het verlengen van de huidige deal. De coureur rekende erop dat het vooral een formaliteit betrof, maar van contractverlenging is dus nog geen sprake.

Volgens de laatste geruchten zinspeelt Williams nu met de gedachte om Kimi Räikkönen terug te halen. De Fin, die in 2007 wereldkampioen werd, nam eind 2009 noodgedwongen afscheid van de Formule 1, nadat Ferrari hem aan de kant schoof om plaats te maken voor Fernando Alonso.

Räikkönen heeft zich sindsdien vooral bezig gehouden met het rijden van rally’s in het WRC en een enkele NASCAR-race in Amerika, maar lijkt dat inmiddels wel gezien te hebben en klaar te zijn voor een comeback in de koningsklasse.

Vorig jaar liepen gesprekken tussen het team van Renault en Räikkönen nog op niets uit, maar de geruchten over een deal bij Williams worden – ondanks dat zowel Räikkönen als Williams er niet veel over willen zeggen – steeds sterker.

Barrichello lijkt er in ieder geval van onder de indruk te zijn en de Braziliaan lijkt in de verdediging geschoten te zijn. In gesprek met Autosport stelt hij dat hij de beste keuze is voor Williams: “Er is niemand die meer te bieden heeft dan ik”, zegt hij. “Ook Kimi niet.”

“Het team weet echter wat ik te bieden heb”, benadrukt Barrichello, die Williams ook afraadt om een jongere pay-driver aan te nemen: “Jongere coureurs hebben misschien meer geld, maar maken ook meer fouten en je hebt niks aan al dat sponsorgeld als ze blijven crashen.”

“Ik ben bovendien nog altijd ontzettend enthousiast en gemotiveerd, ondanks dat we momenteel over een auto beschikken die niet competitief is.”

“Bij Williams weten ze daarnaast dat ik veel in dit team geïnvesteerd heb en heel graag ook volgend jaar weer aan de start wil staan.”

“Hoe het allemaal uitpakt, moeten we nog maar zien, maar ik hoop snel duidelijkheid te hebben”, spreekt Barrichello, die op zijn beurt bevestigt dat hij ook al wel met ‘een paar’ andere teams heeft gesproken: “Want ik wil in 2012 in een snelle auto zitten, en er zijn een aantal teams die daar over beschikken”, besluit hij.