Valtteri Bottas heeft op het Circuit of the Americas in een spannende kwalificatie de poleposition gepakt. De Fin was slechts twaalf duizendsten sneller dan Sebastian Vettel en pakte daarmee zijn eerste pole in Amerika. 

De poleposition voor Bottas is de eerste van Mercedes sinds de zomerstop. ”Ik ben er erg blij mee”, zegt de Fin na afloop van de kwalificatie. ”Het was een heel goede ronde en dat voelt zeker goed op een circuit als deze. We hadden het lastig gisteren en mijn auto was nog niet perfect. Vanochtend hebben we de kleine dingen nog aangepakt. Ik wist dat ik voor de poleposition een goede ronde moest neerzetten en ik ben blij dat het me gelukt is in Q3”, aldus Bottas.

De Fin had slechts een kleine marge naar Vettel toen alle coureurs aan hun laatste run begonnen. Uiteindelijk verbeterde niemand zich van positie en bleef het slechts bij een paar tijdsverbeteringen. ”De laatste ronde was er minder grip. Niemand kon zich verbeteren en daar was ik heel blij mee”, aldus de polesitter.

Zijn teamgenoot Lewis Hamilton brak zijn laatste ronde zelfs volledig af en zal morgen vanaf de vijfde plaats starten. De Brit kan zijn zesde wereldtitel pakken in Amerika en heeft genoeg aan een top acht finish. Bottas zal hoe dan ook de race moeten winnen als hij een minimale kans op het kampioenschap wil behouden.

Foto: Motorsport Images