Afgelopen weekend in Austin liep het team van Williams door een ijzersterk optreden van Red Bull-coureur het podium mis, maar in Brazilië zou dat zomaar anders kunnen zijn. Dat denkt althans Valtteri Bottas.

“Ik denk dat we hier competitief kunnen zijn”, zegt de Finse nummer vier in de WK-stand. “Het is op Interlagos belangrijk om een goede balans te hebben, in combinatie met een hoge topsnelheid.” En dat zit, zoals we dit seizoen hebben gezien, wel goed bij de witte Williams-bolides. Bottas vindt Interlagos een gaaf circuit: “Er zit veel hoogteverschil in. In het stuk van start/finish naar de tweede bocht zit een flinke daling, en je moet die heuvel in de laatste sector weer op. Het is met alle lange bochten ook niet makkelijk om de auto af te stellen.”

Felipe Massa rijdt in de andere Williams zijn thuisrace. “Dat maakt het altijd heel speciaal. Het motiveert me enorm als ik alle fans me zie aanmoedigen.” De Braziliaan maakte nogal wat mee in São Paulo: hij schreef de race twee keer op zijn naam, miste in 2008 na één zo’n overwinning op een haar na de wereldtitel en reed er vorig jaar zijn laatste Grand Prix voor Ferrari.

Hij houdt net als zijn teamgenoot van de baan. “Het is een geweldig circuit, ondanks dat het ook heel klein en technisch is.” De sleutel tot succes ligt volgens Massa bij een goed gebalanceerde auto. “Er zitten twee lange rechte stukken in, maar ook een heel langzaam gedeelte van bocht zeven tot bocht elf. En de eerste sector is ook heel lastig om te rijden, met dat hoogteverschil.”

Hoofdengineer Rob Smedley benadrukt dat naast de afstelling van de auto ook de banden een belangrijke rol zullen spelen. “Het is heel belangrijk om in Brazilië alles uit het rubber te halen. Dit jaar ligt er een nieuwe asfaltlaag, wat de dynamiek van het circuit misschien veranderd heeft.” Dat moet echter niet uitmaken, vindt Smedley: “We hopen gewoon met beide auto’s in de punten te rijden.”