Nog geen tiende kwam Valtteri Bottas te kort om zijn tweede poleposition te veroveren, maar met Ferrari in bloedvorm in Rusland, betekent het dat Bottas als derde start.

“Ik denk dat je aan dit resultaat wel kan zien dat Ferrari sneller was vandaag”, zegt de Mercedes-coureur. “We zaten er dichtbij, maar het was net niet genoeg.”

“Ferrari heeft het hele weekend al de bovenhand, zeker op de ultra soft-banden. Die werkten vandaag wel beter voor ons, maar – wederom – dus net niet goed genoeg.”

Een start vanaf de tweede rij betekent echter nog niet dat alles verloren is, zo weet Bottas: “Dat is hier niet zo’n heel groot nadeel, met een lange aanloop naar de eerste echte bocht.”

Bottas bedoelt daarmee eigenlijk de tweede bocht, want de eerste officiële bocht is een flauwe knik volgas. Pas bij bocht twee moeten de coureurs zondag na de start echt in de ankers.

Zondag gaat het er sowieso pas om, zo benadrukt Bottas: “Dan telt het pas.” Waar Ferrari’s Sebastian Vettel, de polesitter, nog aangeeft dat hij Bottas’ race pace tijdens de vrije trainingen indrukwekkend vond, daar kaart Bottas’ teamgenoot Lewis Hamilton aan dat hij juist denkt dat Ferrari sterker is in race-afstelling.

“Wij moeten terug naar de tekentafel en nakijken waar het fout gaat”, zegt Hamilton, die vierde was in de kwalificatie. “Ferrari was sneller in de kwalificatie en normaal gesproken ook in de race.”

Dat gezegd hebbende is er echter nog niks verloren, meent Hamilton. “Alles is nog mogelijk. Vandaag verloor ik het in de laatste sector. Ik liet daar een halve seconde liggen. Ik weet nog niet hoe dat komt. Ook dat is iets om aan te werken, maar het was lastig met de banden – om ze aan de praat te krijgen en houden – en dat is ook wanneer je dan foutjes maakt.”