Williams-coureur Valtteri Bottas was vandaag een positie verrassing in de kwalificatie, waarin hij de negende plek claimde. Pastor Maldonado stelde teleur op P18 en verdacht zijn team er daarna van met zijn auto te knoeien.

Na in Q1 de snelste tijd geklokt te hebben en in Q2 de vierde, vindt Bottas het wat jammer dat hij er in Q3 niet meer uit kon halen, maar over het algemeen is hij (uiteraard) toch gelukkig: “Q1 en Q2 waren goede heats. In Q3 heb ik wellicht één of twee tienden laten liggen. Dat is niet fijn, maar ik zal er lering uit trekken en ik ben verder heel blij met wat we hier hebben gedaan”, zegt hij tegen Sky Sports F1.

Bottas heeft het hier bewust over ‘we’, want hij is zijn team dankbaar voor hoe goed ze hem hebben geholpen de banden aan de praat te krijgen: “Dat was hier de sleutel, dus ik ben heel gelukkig met hoe goed we met de banden zijn omgegaan.”

Maldonado
Teammakker Maldonado wijt zijn teleurstellende achttiende startplek aan diezelfde banden, waar hij juist ‘niet de volle honderd procent uit wist te halen’. “De bandendruk of -temperatuur was niet goed bij mij”, verklaart hij tegenover Sky Sports F1.

Maldonado laat daarbij doorschemeren dat hij denk dat Williams, nu bekend is dat hij het team gaat verlaten, hem heeft tegenwerkt: “Je moet maar aan het team vragen hoe het komt dat het verschil met Valtteri zo groot is”, zegt de Venezolaan, die dat verder niet wil verduidelijken: “Vraag maar aan het team”, herhaalt de coureur die verder openlijk zegt ‘hier gelukkig nog maar twee races te moeten’.

Williams
Adjunct-teambaas Claire Williams heeft de verdachtmakingen van Maldonado gelijk verworpen tegenover de camera’s van Sky: “Na de kwalificatie staan coureurs vaak nog strak van de adrenaline, dus het is niet verrassend dat Pastor dit zegt, maar Williams zou dit soort dingen nooit doen. Dat Pastor weg wil, vinden we prima en verandert niks aan hoe we hem behandelen. Transfers horen er namelijk bij.”

Van Bottas – die op zijn beurt eveneens weerspreekt dat er spelletjes gespeeld worden binnen het team uit Grove – verwacht Williams morgen punten, want het illustere team wil niet het risico lopen in nog af te zakken in het constructeurskampioenschap.

Bottas zelf zet ook in op het handhaven van zijn plaats in de toptien: “Om punten te scoren, moet alles morgen perfect gaan qua strategie en vanuit het team en van mijn kant, maar het mag duidelijk zijn dat dat het doel is.”