Terwijl de meeste Formule 1-aandacht op dinsdag gevestigd was op het nieuws over de Grote Prijs van Nederland, werd er getest in Barcelona. Mercedes-coureur Valtteri Bottas reed de snelste tijd: 1:15,511, slechts een tiende trager dan de pole-tijd van afgelopen zaterdag.

Hoewel Bottas de pole-tijd benaderde, moet het wel gezegd dat hij dat deed op de C5-band van Pirelli. Die is twee compounds zachter dan de softband die afgelopen zaterdag werd gebruikt. Zijn 1:15,511 is bijna anderhalve seconde sneller dan de tijd van de tweede snelste man van de dag, Charles Leclerc. De Monegask, die vijfde eindigde in de Grand Prix van Spanje, reed zijn tijd op C2-rubber en was uiteindelijk 1,4 seconde trager dan Bottas.

Lees ook: Vijf F2-coureurs testen in Barcelona, Mazepin achter stuur bij Mercedes

Op de eerste testdag in Barcelona kwamen ook enkele minder bekende namen op de baan. Haas-tester Pietro Fittipaldi, Williams-testrijder Nicholas Latifi, Racing Point-simulatorcoureur Nick Yelloly en Alfa Romeo-testcoureur Callum Ilott.

Ilott, een Brit, beëindigde zijn eerste dag in een Formule 1-wagen in mineur. In bocht drie ging hij van de baan. Ilott was ongedeerd, de wagen daarentegen was zwaar beschadigd. Daardoor zou de Brit niet meer terugkeren op de baan. Williams-testrijder Nicholas Latifi was traagste op de eerste testdag. De Canadees was 5,5 seconden langzamer dan Bottas.

Lees ook: Alles over de bekendmaking van de GP Nederland in Zandvoort