Als het aan Valtteri Bottas ligt, krijgt Verstappen een straf voor het ophouden van de Mercedes-coureur: “Hij heeft mijn ronde verpest.”

Bottas was bezig aan een snelle ronde in Q3 toen hij Verstappen na bocht twaalf op zijn pad trof. De Nederlander bleef uiterst links rijden, maar de Mercedes-coureur meent dat hij een andere lijn moest kiezen dan anders, waardoor hij zich verremde voor bocht dertien: “Dat moment heeft mijn ronde verpest”, klinkt het gedecideerd.

Op de vraag of Verstappen een penalty verdient voor het oponthoud, laat Bottas in gesprek met de televisiecamera’s in eerste instantie in het midden – “Dat is niet aan mij, ik weet net wat het reglementenboek hierover zegt”-, maar als even later ook andere reporters hem diezelfde vraag stellen, antwoordt hij: “Ik denk het wel, ja.”

Hamilton
Terwijl Bottas met zijn tweede run beslag legt op de vierde startplaats, moet teamgenoot Lewis Hamilton genoegen nemen met P3. Daar slaagt hij ook in, misschien wel in de wetenschap dat hij daar morgen genoeg aan zou hebben om de titel te pakken. Zeker als het ’treintje rijden’ wordt, zoals Hamilton zelf verwacht.

“De race wordt als het goed is een éénstopper, inhalen is hier nagenoeg onmogelijk, dus ik denk dat we een trein gaan vormen. Ik hoop het niet, want ik hoop het de jongens voor me lastig te kunnen maken.”

‘Die jongens’ waren vandaag te snel om kans te maken op poleposition, geeft Hamilton toe: “Vettel en Verstappen deden het geweldig vandaag. Zelfs als ik nog enkele tienden van een seconde had weten te vinden, was dat niet genoeg geweest.”

Update: De wedstrijdleiding concludeert dat Verstappen weliswaar langzaam reed, maar dat er van hinderen geen sprake was, en dus blijft het incident onbestraft.