Williams-coureur Valtteri Bottas moest de openingsrace missen door rugklachten, maar is hersteld en heeft toestemming gekregen om in Maleisië te racen. Hij verwacht daarbij geen verdere rugproblemen.

Bottas kreeg in Australië tijdens de kwalificatie last van zijn rug. Een bezoek aan het ziekenhuis bleek niet genoeg om hem ‘wedstrijdfit’ te maken voor de race, waarna de Fin afhaakte en vervolgens aan het trainen sloeg om op tijd voor het weekend in Maleisië weer honderd procent te zijn.

De Williams-coureur had er zelf voor aankomst in Maleisië al vertrouwen in dat alles weer goed was, waarna hij eerder vandaag vervolgens definitief groen licht kreeg van de FIA na op het circuit van Sepang met succes door de verplichte medische tests te komen.

“Ik was eind vorige week al aardig pijnvrij en heb nu zelfs helemaal geen last meer”, vertelt Bottas aan Formule 1-verslaggever Adam Cooper. “Mijn herstel is erg voorspoedig verlopen. Het ging snel en ik zal vrijdag dan ook compleet zonder zorgen weer in de auto stappen.”

Gevraagd of hij weet waardoor de klachten veroorzaakt werden, verwijst hij naar zijn zitpositie in de Williams FW37. “We denken dat het daardoor komt en hebben de positie van de pedalen en mijn zitje dan ook behoorlijk aangepast, waardoor mijn rug een stuk meer wordt ontzien. Ik zou dan ook geen problemen meer moeten krijgen met mijn rugwervels, want er staat nu minder druk op.”

Bottas verklaart verder nog dat hij eigenlijk gewoon had willen racen in Australië: “Want hoewel het eerst heel erg pijn deed en voelde alsof iemand me met een mes had gestoken, was het op de zondagochtend in Melbourne al een stuk minder. Ik kwam ook toen al door alle tests heen, maar op basis van alle controles en foto’s stelde de FIA-dokter dat het voor de lange termijn beter zou zijn om niet te racen.”

Ondanks het vertrouwen van Bottas en Williams dat alle problemen achter de rug zijn, heeft Williams eerder vandaag wel bekendgemaakt een nieuwe reserve-coureur gestrikt te hebben: de ervaren Duitser Adrian Sutil is vastgelegd voor het geval Bottas – of diens teamgenoot Felipe Massa – door omstandigheden toch niet kan racen.