McLaren-teambaas Eric Boullier is zeer tevreden na de uitstekende teamprestatie in de Verenigde Staten. Fernando Alonso kwam als vijfde over de finishlijn, teamgenoot Jenson Button eindigde de race als negende.

Het team kwam verrassend goed voor de dag in de Verenigde Staten. Na een dramatische prestatie tijdens de thuisrace in Japan, wist het team niet waar het moest zoeken om het slechte resultaat te kunnen verklaren. McLaren wist zich in de Verenigde Staten echter te herpakken, iets wat volgens Boullier bestempeld kan worden als een representatief resultaat voor de snelheid van McLaren.

“De prestatie van onze auto was hetzelfde als in Japan, maar in vergelijking met de anderen verliezen we tijd in de snelle bochten. We zijn sterk in de langzame bochten, maar in de snelle bochten niet”, vertelt Boullier aan Autosport.

De Fransman heeft ook meteen een verklaring voor de slechte prestatie in Japan. “In Japan hadden we geen goede balans voor de kwalificatie, waardoor we slecht kwalificeerden. In de race kwamen we vast te zitten achter anderen. We hadden geen goede start, geen goede eerste ronde, en alles liep verkeerd. We hebben niet één auto ingehaald, dus we zaten klem in de achterhoede.”

“In Austin was het weer zoals het normaal gesproken zou moeten zijn. We hebben laten zien dat we er zijn als de mogelijkheid zich voordoet, en we haalden vele auto’s in”, vertelt Boullier tevreden. “Wat je daar zag was het echte McLaren, en als je terugkijkt naar de laatste vier of vijf races is dit waar we staan. Japan was slechts een eenmalige storing.”

“We hebben laten zien dat we er zijn als de mogelijkheid zich voordoet, en we haalden vele auto’s in.”

Ondanks de goede finishposities, weet de teambaas ook dat P5 niet de plek is waar McLaren normaliter zou moeten eindigen. “We moeten realistisch zijn, omdat onze positie op basis van verdienste achtste of negende is. Dat is waar we zouden moeten staan.” Hij blijft echter zeer tevreden. “In tegenstelling tot Japan hadden beide coureurs een goede start, een zeer goede eerste ronde, en zijn ze gedurende de race uitstekend met de banden omgegaan.”

2017
De focus bij McLaren ligt vooral op het komende seizoen, waar de vele reglementswijzigingen hun intrede zullen doen. Het team zal dan ook niet focussen op het verbeteren van hun huidige zwaktes. “Het is het niet waard. We moeten te weten komen hoe we volgend jaar in elke bocht sterk kunnen zijn”, meldt Boullier. “Deze race is echter een positieve stap om het seizoen sterk af te sluiten, met het oog op 2017.”