Weinig coureurs waren de afgelopen jaren zo succesvol als Lewis Hamilton, maar toch is de Brit volgens Ross Brawn moeilijk te vergelijken met Michael Schumacher. Dat zegt het voormalige kopstuk van Ferrari en Mercedes tegen ESPN.

“Schumachers bijdrage aan Ferrari in de jaren negentig en de jaren 2000 was heel belangrijk”, zegt Brawn. Hij vindt Hamilton lastig met Schumacher te vergelijken, omdat die zo’n inspanning nog niet heeft moeten leveren. “Michael moest het team opbouwen toen hij bij Ferrari kwam. Lewis heeft dat proces nog niet meegemaakt. Niet omdat hij het niet aan zou kunnen, maar omdat hij nog nooit in de situatie heeft gezeten.”

Brawn benadrukt dat Hamilton veel heeft bijgedragen aan het succes van Mercedes. “Maar toen hij bij het team kwam, was het er heel anders aan toe dan het Ferrari dat Schumacher in 1996 aantrof.” Hamilton veroverde in zijn tweede Mercedes-jaar (2014) de wereldtitel. Dat deed hij opnieuw in 2015. Vorig jaar werd de Brit tweede. Schumacher won pas in zijn vijfde seizoen bij Ferrari het kampioenschap. Hij pakte toen wel direct vijf titels op rij.

Brawn werkte één seizoen met Hamilton, in 2013 als teambaas van Mercedes. Zijn band met Schumacher gaat een stuk dieper. Hij was technisch directeur van Benetton en Ferrari, toen Schumacher daar zijn zeven wereldtitels won. In 2010 werden Schumacher en Brawn herenigd toen de Duitser bij Mercedes terugkeerde in de Formule 1.