Ross Brawn weet wat het is om successen te vieren maar weet daarom ook als geenander dat teams daar maar weinig van kunnen genieten. “De focus verschuift al snel weer van festiviteiten naar het volgende seizoen.”

De Mercedes-teambaas vindt het erg bijzonder wat Red Bull Racing en Sebastian Vettel presteren. Brawn weet ook dat het team niet lang van de nieuwe successen kan genieten. “Het is al een uitdaging om een race te winnen en heel bijzonder om kampioen te worden. Nog bijzonderder is om meerdere keren op rij kampioen te worden”, aldus Brawn, die bij Ferrari zes constructeurstitels en vijf rijderstitels op rij pakte.

“Red Bull gaat niet lang genieten van dit succes want met hun hoofd zijn ze al bij volgend jaar”, meent hij. “In ons geval was er altijd weer de druk van het volgende jaar, terwijl het winnen fantastisch was. Je moet wéér winnen, het succes herhalen en dat óók herhalen. Dat maakt de F1 zo pittig. Je kunt maar zelden achterover leunen en het gevoel hebben dat de klus geklaard is.”

Brawn denkt dat Red Bull, net als Ferrari vroeger, de festiviteiten al snel afrondt en de focus naar komend jaar verschuift. “Je hebt na een titel altijd een blij gevoel, maar angst dat je het jaar erna gaat falen komt daar automatisch bij. Er zijn altijd gemengde gevoelens. Red Bull heeft fantastische resultaten behaald en daar mogen ze trots op zijn.”