*

Brawn wijst raceweekend van twee dagen van de hand: ‘Opzet vrijdag mogelijk wel aangepast’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

15 oktober 2019 09:34

Brawn wijst raceweekend van twee dagen van de hand: ‘Opzet vrijdag mogelijk wel aangepast’

Een bijkomstigheid van de tyfoon Hagibis was dat er tijdens het raceweekend in Suzuka geëxperimenteerd kon worden met een tweedaagse opzet van de Grand Prix. Met de verplaatsing van de kwalificatie naar zondag was er sprake van een Super Sunday en de reacties waren positief.

Lees ook: Door de lens van Peter: inzoomfoto’s van Verstappens beschadigde auto na tik Leclerc

Dat zag ook F1-topman Ross Brawn maar hij laat in zijn column doorschemeren dat we een dergelijke opzet van het weekend niet hoeven te verwachten in de komende jaren. “Dat deze Super Sunday de discussie over de indeling van de weekenden op gang heeft gebracht, was te verwachten. Het is een aspect waar we nauwgezet naar kijken. We zijn bezig om nieuwe regels te ontwikkelen voor de komende jaren, we nemen daarin alles mee. Ook de mening van de promotors, de teams en natuurlijk de fans.”

Spektakel op zondag
In Suzuka werd de kwalificatie zondagochtend om 10.00 uur afgewerkt, de race volgde om 14.10 uur. Een druk programma dus maar voor de fan was het een goedgevulde zondag. “Het klopt dat zo’n zondag garant staat voor een goede show in een paar uur tijd maar dan zou je de andere raceklassen naar de dagen daarvoor moeten verplaatsen. Vooral de organisaties willen vasthouden aan drie dagen, het rooster is nog open voor discussie.”

Lees ook: Mercedes grijpt zesde constructeurskampioenschap na zege Bottas

“Onze conclusie is dat het de beste oplossing is om het te blijven spreiden over drie dagen, het format op vrijdag wordt wel aangepast”, aldus Brawn die verder niet ingaat op wat er zou kunnen veranderen. Duidelijk is wel: “De rest blijft hetzelfde, kwalificatie op zaterdag en de race op zondag. Om de teams tegemoet te komen met het oog op het toenemende aantal races, 22 volgend jaar, gaan we kijken of het schema is aan te passen zodat zij een dag later mogen aankomen. Daarover zullen we aan het einde van deze maand praten als we de nieuwe regels gaan aankondigen.”