Met het huidige testverbod is het lastig voor teams om radicale onderdelen te proberen. Met de komst van de V6-motoren in 2014 hebben de teams er een probleem bij. Er zijn namelijk maar drie testmogelijkheden voor het seizoen. Ross Brawn pleit daarom voor eerder testen.

“Als we pas in februari volgend seizoen voor het eerst de V6 kunnen testen, begrijp je wel dat het een grote uitdaging is om klaar te zijn voor de eerste race in maart”, zegt Mercedes-teambaas Ross Brawn. “Zeker omdat wij drie teams van Mercedes-motoren voorzien. We zijn dus op zoek naar een oplossing.”

Brawn: “Ik zeg niet dat we al dit jaar met de nieuwe motoren moeten testen of meer testmogelijkheden moeten krijgen, maar misschien kunnen de eerste testdagen wat vervroegd worden. Het is namelijk een zware opgave voor de motorleverancier.”

Ook Christian Horner is het daar mee eens. “Het zou inderdaad logisch zijn als er wat aan testvoorwaarden voor komend seizoen wordt gedaan. Er zitten natuurlijk extra kosten aan, maar het is een goede investering omdat je weet of de motoren betrouwbaar zullen zijn voor de eerste race”, zegt Horner.

James Allison, technisch directeur van Lotus, denkt dat teams genoeg tijd hebben om een betrouwbare auto en motor te hebben, ook al komt er geen extra test. “Is het mogelijk om de boel betrouwbaar te krijgen in drie testseries? Ja”, zegt de Brit. “De proefmodellen en windtunnels geven al een goede indicatie van hoe betrouwbaar een auto is.”