Niets ontging Bernie Ecclestone tijdens zijn periode als baas van het Formule 1-circus. Op de dag dat de twee oprichters van dit blad op het punt stonden de boel te verkopen, plofte er een vriendelijk doch zeer dwingend briefje van Ecclestone himself op de deurmat. “Ik schrok me rot!”, vertelt Ron van der Heiden. 

FORMULE 1 viert dit jaar het 25-jarig jubileum en het hele jaar komen mensen aan het woord die een belangrijke rol hebben gespeeld in die kwart eeuw, zowel voor het blad als de sport zelf. En we beginnen bij het begin, de mede-oprichter van het blad Ron van der Heiden.

Lees ook:  Het debuut van FORMULE 1: hoe twee studenten in 1994 dit tijdschrift opgezet hebben

Van der Heiden en zijn partner besloten na vier leiding te hebben gegeven in 1998 het blad te koop te zetten. “Het is leuk om iets op te zetten, maar uiteindelijk was ik alleen nog maar aan het bellen, aan het regelen, aan het controleren. Ik vond het niet meer leuk. Ik had een vriend met contacten bij uitgever VNU en we lieten tussen neus en lippen door vallen: ‘We zijn benaderd door iemand, misschien is het ook wat voor VNU?’ Iemand met ervaring heeft het blad toen voor ons verkocht. Dat heeft hij goed gedaan: hij heeft het onderste uit de kan gehaald.”

Gebruik van naam Formule 1
Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om merknamen als particulier te claimen. Dat was in 1994 nog anders. “Toen we begonnen, heb ik in de eerste week de naam FORMULE 1 geregistreerd bij het Benelux-merkenbureau. Vier jaar later, uitgerekend op de dag dat wij een intentieverklaring hadden getekend met VNU voor de verkoop, kregen we een brief van niemand minder dan Bernie Ecclestone: nu stoppen, boetes, blad uit de winkel, oneigenlijk gebruik van het succes van Formule 1.””

De twee eigenaren waren net een prijs overgekomen met VNU, het blad was voor ’tien miljoen gulden en een beetje’ verkocht. “Het was echt extreem. Hij had wel een punt, maar ik schrok me rot. Ik vroeg me af of we het moesten melden aan VNU. Achteraf is het deponeren van de naam onze redding geweest en is de zaak doodgebloed.”

Kom ook naar ons Formule 1 Event op vrijdag 8 maart in het Louwman Museum