Terwijl teamgenoot Fernando Alonso de ogen van de wereld op zich wist door een horrorcrash zonder kleerscheuren te doorstaan, reed Jenson Button vrij onopvallend naar P14.

De Grand Prix van Australië van 2016 zal er dus niet een zijn die Button zich nog lang zal herinneren. In tegenstelling tot Alonso, zo weet Button ook: “Hij zal de komende weken nog wel een paar keer aan die crash denken, maar ik ben uiteraard vooral heel blij dat hij helemaal in orde is.”

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Jenson Button (GBR), McLaren Honda

Buttons race was grotendeels onopvallend, maar hij maakte wel een mooie inhaalactie op Pérez.

Wat zijn eigen race betreft, wijst Button vooral naar de strategie als reden voor waarom er niet wat meer van te maken viel. “Ik denk namelijk dat we het in dat opzicht niet perfect gespeeld hebben, want de auto deed het niet eens slecht”, is Buttons relativerende opmerking, die gelijktijdig positief klinkt en pijnlijk aantoont van hoever terug McLaren en motorleverancier Honda moeten komen.

Wat fout ging qua strategie, zo stipt Button aan, is dat McLaren hem niet tijdens de rode vlag-situatie al harde banden gaf. “We reden daarna nog tien ronden op supersofts, alvorens voor de harde banden te stoppen. Onze rivalen hadden dat toen allemaal aan gedaan, dus ik moest daardoor achteraan in een groepje aansluiten en inhalen is hier zoals bekend niet eenvoudig.”

Teambaas Eric Boullier geeft toe dat de strategie niet best was: “Maar ondanks het mislopen van punten mogen we dit als een bemoedigend weekend zien. We hebben afgelopen winter duidelijk progressie geboekt. Met een minder ingewikkeld kwalificatiesysteem en races zonder incidenten, denk ik dat we de komende Grands Prix kunnen scoren.”