*

‘Button bovenaan de lijst bij Williams’

Daan de Geus

Daan de Geus

24 juli 2015 12:03

‘Button bovenaan de lijst bij Williams’
Racepictures

McLaren-coureur Jenson Button staat bovenaan de lijst om het plekje van Valtteri Bottas bij Williams over te nemen, mocht laatstgenoemde naar Ferrari vertrekken om Kimi Räikkönen te vervangen. Dat meldt de BBC.

Volgens de Britse omroep is de 35-jarige Button ‘een belangrijke kandidaat’ bij Williams, het team waar hij in 2000 voor debuteerde in de Formule 1. Button, die Williams na één seizoen verliet en in de jaren daarna voor Benetton, Renault, BAR, Honda en Brawn GP reed, alvorens hij in 2010 naar McLaren kwam, zou zijn loopbaan dus kunnen afsluiten bij het team waar hij deze begon.

Qua prestatieniveau zou Williams zoals het er nu voor staat een verbetering zijn. Het team is momenteel met 151 punten derde in het WK – de plek waarop het in 2014 ook finishte – terwijl McLaren met haar nieuwe motorpartner Honda met allerhande problemen worstelt en negende staat met vijf punten.

De BBC en verscheidende andere Britse publicaties stellen echter wel dat het door een dal gaande McLaren een obstakel kan vormen, want dat team heeft een optie op Button voor 2016. Button heeft geen garantie dat McLaren daar gebruik van maakt, maar tot de deadline voor de optie verstreken is, kan hij geen deal sluiten met een ander team. Druk maakt de Engelsman zich er sowieso nog niet om: “Ik concentreer me op het racen. Over een paar maanden gaan we wel met elkaar om de tafel over volgend jaar. Nu denk ik er nog niet aan.”

Stoelendans
Een eventuele transfer van Button naar Williams is afhankelijk van een vertrek van Bottas. Hij wordt genoemd als kandidaat om zijn landgenoot Kimi Räikkönen op te volgen bij Ferrari. Räikkönen wil wel graag verder met Ferrari, maar het team dubt nog of het hem wil behouden. Bottas heeft zich ondertussen op zijn beurt op de vlakte gehouden over zijn mogelijkheden. “Ik heb nog niks getekend en er zijn ook nog geen beslissingen genomen.”

Het aanblijven van Bottas’ teamgenoot Felipe Massa bij Williams lijkt zo goed als zeker. “Ik zie geen reden om ergens anders vanuit te gaan. Volgens mij bevalt de samenwerking ons allebei goed en ik neem dan ook aan dat ik volgend jaar gewoon weer voor Williams race.”

Als eventuele opvolger van Button, mocht de transfercarousel doordraaien, zijn McLaren-protegés Kevin Magnussen en Stoffel Vandoorne door McLaren-teambaas Eric Boullier naar voren geschoven in gesprek met F1 Racing. Boullier benadrukte daarbij wel dat het zeker niet gezegd is dat McLaren niet met Button verder gaat.