Jenson Button noemt zijn zege in Canada misschien wel de mooiste uit zijn loopbaan. De Brit kende een incidentrijke race en moest zich herhaaldelijk terugvechten om uiteindelijk te triomferen.

De McLaren-coureur erkent na afloop dat het een race was die alle kanten opging: “Het was een emotionele rit”, vertelt hij. “Ik heb mezelf geloof ik wel drie keer toe van achteren moeten terug vechten naar de kop van het veld.”

Button kreeg een drive-through omdat hij te snel reed tijdens een safetycar-periode, terwijl hij ook nog een aanvaring had met zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die daarbij schade opliep en de strijd moest staken.

“Ik zag Lewis niet naast me en ook niet in mijn spiegels”, geeft Button zijn lezing aangaande het ongeluk. “Het was gewoon één van die dingen, maar ik heb Lewis mijn excuses aangeboden.”

Na dit incident – en een bijbehorend bezoek aan de pits – vocht Button zich maar weer terug naar voren, al ging dat getuige zijn duel met Fernando Alonso – waar de wedstrijdleiding overigens nog onderzoek naar doet – niet zonder slag of stoot.

Na wederom een bezoek aan de pits lag Button vervolgens 21e, maar hij vocht zich – ook met dank aan weer een safetycar – terug naar de vierde plaats.

Op de vierde plaats gelegen kreeg Button, die inmiddels veruit als snelste onderweg was op het Circuit Gilles Villeneuve, het in de slotfase aan de stok met Michael Schumacher en Mark Webber, die hij na enkele pogingen ook wist te passeren.

De McLaren-coureur opende vervolgens de jacht op koploper Sebastian Vettel. Hij hengelde de Duitser gestaag binnen, waarbij hij de Red Bull-coureur in de laatste ronde vervolgens wist te verschalken toen deze een fout maakte.

“Ik achtervolgde Sebastian en in de laatste ronde ging hij te wijd bij het ingaan van een bocht en greep ik mijn kans en dus ook de overwinning”, verhaalt Button.

De zege in Canada is de eerste voor Button in meer dan een jaar en zijn tiende in totaal. “Het was een geweldige overwinning en misschien zelfs wel de beste uit mijn loopbaan”, geniet hij na.