Jenson Button maakt zich op voor een emotioneel weekend in Australië, nu hem zijn eerste Grand Prix wacht sinds het overlijden van zijn vader John afgelopen winter.

Buttons vader John overleed op 12 januari op zeventigjarige leeftijd aan een hartaanval, hetgeen een enorme klap was voor zijn zoon, McLaren-coureur Jenson, die een enorm hechte band had met zijn vader.

John Button, een graag geziene gast in de Formule 1-paddock, vergezelde zijn zoon naar vrijwel alle Grands Prix, dus Jenson verwacht dat het eerste raceweekend zonder zijn vader zeer emotioneel gaat worden: “Het gaat enorm zwaar zijn”, vertelt hij aan de Britse pers.

“Mijn vader was, of ik het nou fijn vond of niet, altijd de laatste om me voor een race een high five of een knuffel te geven. Soms zat ik me zelfs al ingesnoerd in de auto te concentreren en dan kwam hij nog even langs, want hij wilde me altijd op het laatste moment nog even een knuffel geven. Ik ga dat echt enorm missen.”

Ongeacht of het komend weekend in Australië goed gaat bij Button, zal hij het gemis van ‘Papa Smurf’, zoals John werd genoemd, niet kunnen ontlopen: “Als ik erin slaag een podium te pakken, zal dat een emotioneel moment zijn, maar ik zal net zo emotioneel zijn als we een vreselijk weekend hebben, want vroeger was hij er dan altijd om me er weer bovenop te helpen.”

Speciaal
Hoewel Button het gemis van zijn vader nog altijd voelt – ‘het voelde afgelopen winter alsof iemand een staak door mijn hart had geduwd’ – en hij verwacht dat de seizoensopener in Australië slecht de eerste van ‘een flink aantal’ emotionele Grand Prix-weekends wordt, heeft hij het overlijden van zijn vader niet alleen als iets pijnlijks, maar ook als iets bijzonders ervaren.

“Het was in de eerste plaats natuurlijk verschrikkelijk, maar het was ook heel speciaal om van iedereen steunbetuigingen te ontvangen, te horen hoe mensen over hem dachten, hoeveel mensen hij gedurende zijn leven had geraakt en zo nieuwe dingen over hem te leren.”

Foto: Jenson Button en zijn vader John in 2009, vlak nadat Jenson beslag heeft gelegd op de wereldtitel.