Jenson Button denkt dat hij als Formule 1-coureur het ’totaalpakket’ is, omdat hij in de auto een totaal anders persoon kan zijn dan daar buiten.

“En als je dat niet kan zijn, is dat een zwakte”, stelt Button in interview met SkySports F1. “Ik heb namelijk het gevoel dat je achter het stuur een bepaald type persoon moet zijn”, legt Button uit. “Je moet dan alles geven en het maximale doen, terwijl je buiten de cockpit een andere persoonlijkheid moet hebben. Dit omdat de sponsors en partners van het team anders niet met je willen werken, waardoor je geen lange loopbaan zal hebben, ongeacht hoe goed je kan racen.”

“Je moet het totaalpakket zijn en het kost tijd om dat te worden. Het is ook iets dat de jonge jongens die nu de Formule 1 in komen snel moeten leren, gezien hoe deze sport in elkaar steekt”, denkt Button.

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Jenson Button (GBR) McLaren.

Coureurs moeten volgens Button ook publiekelijk goed overkomen en relatable zijn.

“Het is voor teams immers geen makkelijke tijd om sponsors en partners te vinden. Ze hebben dus coureurs nodig die niet alleen snel zijn op het circuit, maar die ook publiekelijk goed overkomen, zelfvertrouwen uitstralen en die mensen het gevoel geven dat ze een band met ze hebben.”

Button is van mening dat hijzelf uitblinkt in het schakelen tussen deze persoonlijkheden. “Voor mijn gevoel is niemand daar beter in dan ik”, stelt de Engelsman, die erkent dat hij geluk heeft gehad dat hij de tijd heeft gekregen om sinds zijn debuutjaar 2000 uit te groeien tot ‘het totaalpakket dat je moet zijn om succes te hebben in deze sport’.

“Voor mijn teamgenoot Fernando Alonso geldt hetzelfde. Dat is ook waarom we allebei al zo lang meelopen en waarom teams zelfs nu we 35 en 36 zijn nog altijd willen dat we voor ze racen”, verklaart Button, volgens wie het voor de nieuwe generatie coureurs ‘van achttien of negentien’ een stuk lastiger zal zijn zulke lange carrières te hebben: “Want we leven nu in een hele andere wereld, dus het zou me verrassen als die jongens ook alleemaal zeventien seizoenen in de Formule 1 racen.”