McLaren-coureur Jenson Button heeft een gridstraf van vijf posities opgelegd gekregen voor de Grand Prix van Japan, omdat de versnellingsbak van zijn McLaren MP4-27 voortijdig vervangen is.

Button – de winnaar van de vorige Grand Prix van Japan – zal na de kwalificatie van zaterdag dus vijf startplaatsen moeten inleveren voor de race van een dag later.

Zijn versnellingsbak moest echter wel vervangen worden, zo vertelt McLarens technisch directeur Paddy Lowe aan Autosport, omdat het team na onderzoek geconstanteerd had dat Buttons versnellingsbak met hetzelfde defecte kampte dat de uitvalbeurt van zijn teamgenoot Lewis Hamilton in Singapore veroorzaakte.

“Dit is zonder twijfel een ernstig mankement, dus beide auto’s zijn voor de race in Japan van een nieuwe versnellingsbak voorzien en in het geval van Button betekent dat dus dat hij een gridstraf krijgt”, vertelt Lowe, die benadrukt er vertrouwen in te hebben dat het versnellingsbakprobleem niet nogmaals de kop zal opsteken: “We weten wat er mis was en hebben het probleem opgelost.”

Dat Hamilton geen gridstraf krijgt, komt omdat hij in Singapore uitviel vanwege het defect en in dat geval mag er zonder verdere straf van bak gewisseld worden. Lowe denkt echter dat Buttons weekend ondanks de vijf plaatsen gridstraf nog niet verloren is: “Dit is natuurlijk teleurstellend voor Jenson en het team, maar we gaan er vanuit dat hij net als Lewis gewoon mee kan doen om een podiumplaats.”