De kwalificatie zat er voor Jenson Button al na twintig minuten op. De Brit was de eerste McLaren-coureur die dit jaar in Q1 strandde.

Negentiende werd Button in de kwalificatie in Bakoe, nog achter de Manors en de Sauber van Felipe Nasr. “Ik blokkeerde mijn wielen in bocht vijftien”, legt Button uit. “We hadden nieuwe remmen gemonteerd voor de kwalificatie. Dat doen we altijd, maar deze keer waren ze wat agressiever. En nadat ik me had verremd, keerde ik om met een donut. Dat is ook al niet goed voor de banden.”

Zonde dus, vindt Button. “Het hele weekend was ik zevende of achtste. Nou weet ik niet of we snel genoeg waren geweest om voor die plekken te gaan; meer dan de negentiende plaats hadden we in ieder geval wel verdiend.”’

Safety car
Ook bij Fernando Alonso verliep de kwalificatie minder voortvarend dan gehoopt. De Spanjaard werd veertiende. “De andere teams konden hun motoren een tandje meer vermogen geven dan wij, dus Q3 was misschien te hoog gegrepen voor ons”, zegt Alonso. “Maar we hadden wel beter gekund dan de veertiende plek.”

In zijn laatste rondje in Q2 kon Alonso door een gele vlag zijn DRS niet openen, vertelt hij. Bovendien had de McLaren-coureur pech met verkeer. “De veertiende startplek is niet ideaal”, zegt Alonso. “Maar er gingen vandaag veel mensen af. En een ongeluk of een safety car kan ons morgen zo weer in de punten brengen. Daar moeten we voor gaan.”