McLaren-coureur Jenson Button zou een radioverbod zoals dat voor 2015 is voorgesteld verwelkomen. De ervaren Brit denkt namelijk dat het coachen vanuit de pits te ver is doorgeslagen.

De FIA introduceerde voor de Grand Prix van Singapore een stel radiobeperkingen die het teams verboden coureurs via de boordradio te coachen wat hun manier van rijden en het vanuit de cockpit afstellen en bedienen van hun bolides betreft, waarbij het geven van informatie over een aantal technische zaken en handelingen veiligheidshalve echter nog wel werd toegestaan.

Aanvankelijk was het plan echter om veel striktere beperkingen in te voeren. Dit plan is nu uitgesteld tot 2015, maar naar aanleiding van kritiek van de teams staat de invulling van deze radiobeperkingen toch weer ter discussie.

Als het aan Button ligt, wordt het oorspronkelijke – ingrijpende – plan echter gewoon ingevoerd, zo maakt hij duidelijk in gesprek met Autosport. “Ik sta er absoluut achter dat de teams ons vrijwel niks meer mogen vertellen. In mijn ogen is dat zoals het hoort te zijn.”

“Wij als coureurs moeten gewoon ons huiswerk goed doen en ons samen met het team goed voorbereiden”, vindt de wereldkampioen van 2009. “De meer ervaren jongens zijn dan uiteraard in het voordeel, maar veel jonge coureurs die nu de sport betreden krijgen telkens over de radio uitgelegd waar ze moeten remmen, waar ze sneller kunnen zijn en hoe ze de banden en brandstof moeten gebruiken, en dat zit me al jaren dwars”, moppert Button.

“In mijn beginjaren moest ik er echt met het team voor gaan zitten om mezelf te verbeteren en daar draait het spelletje ook om: je moet zelf fouten maken en daarvan leren. Als coureur en persoon word je daar alleen maar sterker van. Het is hoe mijn leerschool is geweest en volgens mij is het ook echt de beste manier om je te ontwikkelen”, aldus Button.