Jenson Button wil ook na dit seizoen bij BAR blijven, zo stelt teambaas Nick Fry. Daarmee lijkt er ook dit jaar weer een heus getouwtrek om de Engelsman te ontstaan. Williams claimt namelijk al een contract te hebben met Button voor volgend seizoen. Ook vorig jaar rond deze tijd streden beide partijen om de diensten van de 25-jarige coureur. Button wilde toen overstappen naar de (Williams-)renstal waarvoor hij in 2000 debuteerde in de Formule 1. Na maanden van onderzoek verklaarde de FIA’s Contract Recognition Board (CRB) destijds echter dat hij bij BAR moest blijven. Hij had voor 2005 een rechtsgeldig contract met de mannen uit Brackley.

Het enige verschil met Buttongate van vorig jaar, is dat hij nu geen overeenkomst heeft met BAR. ,,Maar Jenson wil wel heel graag bij ons blijven”, weet BAR-baas Fry Reuters te melden. ,,En Williams zal vast en zeker een contract hebben. Ik zou echter geen medewerker in mijn team willen hebben die niet gemotiveerd is. Laat staan een coureur.” Om te vervolgen: ,,Je kan een paard naar het water brengen, maar je kan hem niet dwingen om te drinken. “

,,De coureur speelt een belangrijke rol in een team. Als ze niet voor de volle honderd procent gemotiveerd zijn en ze als ze niet voor een bepaald team willen rijden, dan zullen ze zich absoluut niet van hun beste kan laten zien. Je kunt mensen niet dwingen tot iets dat ze niet willen”, vindt de opvolger van David Richards.

Fry weet daarnaast nog wel een aantal redenen waarom er bij BAR een betere toekomst in het verschiet ligt voor ‘Jense’. ,,Dit is een team dat deels in handen is van een autofabrikant, die elfmaal wereldkampioen is geworden. Het andere team dat op hem aast lijkt op het moment in problemen te verkeren.” Hij eindigt: ,,Wij willen hem maar al te graag houden en we zouden hem het liefst binnen drie of vier weken een contractverlenging zien tekenen. De bal ligt nu dan ook bij het management van Jenson om dat ‘gedoe’ met Williams op te lossen.”

PPB