Topontwerper Rory Byrne speelt weer een actievere rol binnen Ferrari. Dat heeft Maurizio Arrivabene, de teambaas van de Scuderia, bevestigd.

“Rory werkt samen met onze chef-ontwerper Simone Resta”, wordt Arrivabene geciteerd door ESPNF1. “Hij fungeert dankzij zijn schat aan ervaring als een soort mentor voor Simone, terwijl hij zich verder bezig houdt met een bepaald detail van de auto”, zegt Arrivabene over de werkzaamheden van de ontwerper die in de jaren negentig en begin jaren 2000 grote successen boekte met eerst Benetton en daarna Ferrari.

Byrne, inmiddel 71, zette in 2006 een grote stap terug door afstand te doen van zijn rol als hoofd van Ferrari’s ontwerpafdeling en als adviseur verder te gaan. Hoewel de Zuid-Afrikaan in de laatste drie jaar al weer wat meer betrokken was, is zijn rol door inmenging van Arrivabene verder uitgebreid.

“Ik ken Rory al lang en vroeg hem of hij misschien weer wat meer wilde doen”, vertelt Arrivabene, die enigszins verrast was door de gretigheid waarmee Byrne zich op zijn werk stortte: “Ik zat rond kerst met hem te eten en hij schrokte zijn eten naar binnen. Ik zei hem rustig aan te doen, maar hij zei dat hij haast had omdat hij een vergadering met Simone had. Rory is echt ontzettend enthousiast, het is haast onvoorstelbaar voor iemand van zijn leeftijd.”

Arrivabene, die overigens benadrukt dat het terughalen van Byrne niet betekent dat Ferrari geen vertrouwen in Resta heeft, denkt dat Byrne – ‘zonder Simone te kort te doen’ – simpelweg veel kan bijdragen: “Want hij is iemand die enorm veel gewonnen heeft en het is helemaal niet slecht voor Simone om een vaderfiguur te hebben die hem meesleept in zijn enthousiasme.”